1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Stubb: Sotilaallisen avun antaminen Ukrainalle mahdotonta

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa EU:n ja Venäjän suhteiden käyvän läpi pidempiaikaista, heikompaa jaksoa. Ukrainan kriisin kannalta avainasiana on pysyvän tulitauon aikaansaaminen, Stubb sanoi.

Ulkomaat
Alexander Stubb
Yle

Ukrainan ulkoministerin Pavlo Klimkin sunnuntaina esittämään pyyntöön sotilaallisesta avusta ei ole mahdollista vastata, pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvioi.

– Se ei tietenkään ole mahdollista. Ei Naton puolelta, koska Nato antaa sotilaallista apua vain omille jäsenilleen, se on hyvin tiedossa. Ja EU:lla ei ole kapasiteettia antaa tämän tyyppistä apua, Stubb sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa maanantaina.

Viime viikonloppuna Ukrainan tilanteesta keskusteltiin niin presidenttien kuin ulkoministerien kesken. Stubbin mukaan viikonlopun tärkein anti oli se, että istuttiin yhteisen pöydän ääressä. Hän näki neuvottelut askeleena kohti rauhanomaista ratkaisua.

Stubb pitää rauhan kannalta avainasiana pysyvää tulitaukoa. Itä-Ukrainan separatistien taivuttamisen tulitaukoon hän sanoi olevan "tuhannen euron kysymys". Tähän mennessä neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta.

– Ulospääsytie on tällä hetkellä erittäin vaikea, ja juuri nyt siihen sovelletaan voimakeinoja.

EU:n ja Venäjän suhteiden Stubb pelkää olevan pidempiaikaisessa, heikommassa jaksossa. Georgian sota vuonna 2008 ja Ukrainan kriisi ovat osoittaneet, että Venäjä on politiikkansa tukena valmis käyttämään myös voimakeinoja, Stubb sanoi. Tavoitteena tulee Stubbin mukaan olla tämän politiikan kääntäminen.

– Meidän intresseissä on se, että muurit Venäjän ja perinteisen lännen välillä ovat mahdollisimman matalat. Tähän pitää pyrkiä, mutta valitettavasti emme juuri nyt siinä tilanteessa ole.

Lue seuraavaksi