Koe uusi yle.fi

Arkeologit tutkivat hirttopaikkaa Oulussa – tarinoita kaivataan

Venäläiset hirttivät Taavetti Lukkarisen lokakuussa 1916. Hirttopuuna pidettyä mäntyä ja tapahtumia tutkitaan nyt tarkemmin.

tiede
Taavetti Lukkarisen hirttopuu Oulun Kontinkankaalla. Rauta-aidan ympärillä näkyvä polku kertoo, että kävijöitä muistomerkillä riittää. Oletettavasti hirttopuu ei ole oikea, mutta hirttopaikka on.YLE / Matti Sunnari

Oulun yliopiston arkeologit tutkivat Taavetti Lukkarisen hirttopaikkaa kaivauksilla elokuussa. Hirttopaikka sijaitsee Oulun Kontinkankaalla yliopistollisen sairaalan kupeessa. Lukkarinen tuomittiin maanpetoksesta ja hirtettiin vuonna 1916.

Tapahtumasta muistuttaa paikalle vuonna 1935 pystytetty muistomerkki.

Nyt arkeologit toivovat löytävänsä uutta tietoa hirttämisestä ja muistomerkin merkityksestä oululaisille. Myös hirttopaikkaan liittyviä tarinoita ja kokemuksia kerätään. Tapahtumasta on kulunut pian sata vuotta.

– Taavetti Lukkarisen hyytävä kohtalo on elänyt paikallisyhteisön mielessä läpi vuosisadan. Olemme kiinnostuneet paikalla käyneiden ihmisten tarinoista, muistoista ja kokemuksista", Kontinkankaan kaivauksilla työskentelevä arkeologi, FT Tiina Äikäs kertoo.

Tavoitteena on myös määrittää hirttopuuna pidetyn männyn ikä.