1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Narkolepsiatutkimus vedettiin pois – "Hypoteesin perusta yhä sama"

Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta muistuttaa, että pienellä otoskoolla tehtäviin johtopäätöksiin liittyy aina riskejä. Syytä yhteyteen Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian välillä etsitään yhä antigeeniseoksesta.

Kotimaan uutiset

Yhdysvaltalaistutkimus, joka selvitti, mistä yhteys Pandemrix-sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian välillä johtuu, on vedetty pois. Narkolepsiaan sairastumisen riskiä lisännyttä rokotetta annettiin Suomessa talvella 2009-2010 2,6 miljoonalle ihmiselle, joista vajaat 700 000 oli lapsia ja nuoria.

Poisvedetty julkaisu oli johtavan narkolepsiatutkija Emmanuel Mignot'n tutkijaryhmän käsialaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) rokotusohjelmayksikön päällikön, ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan tutkimuksen pois vetäminen ei muuta lähtökohtaa sen suhteen, mistä yhteyttä taudin ja rokotteen välillä etsitään.

Rokote koostuu antigeeniseoksesta ja tehosteaineesta. Kanadalaisessa sikainfluenssarokotteessa käytettiin samaa tehosteainetta, mutta erilaista antigeeniseosta kuin Pandemrix-rokotteessa. Kanadassa väestötason epidemiologisissa tutkimuksissa ei ole havaittu narkolepsian lisääntyneen pandemiarokottamisen jälkeen, mikä viittaa siihen, että syynä täytyy olla jokin ainesosa antigeeniseoksessa, Nohynek sanoo.

– Näitä antigeeniseoksen ainesosasia tutkitaan eri laboratorioissa. Edelleenkin hypoteesi siitä, että syynä on antigeeniseos, pitää, Nohynek sanoo.

THL:ssä työskennellyt, lääkeyhtiö AstraZenecalle siirtynyt Outi Vaarala tutkii myös samaa aihetta. Hänen tutkimuksensa on paraikaa arvioitavana, Nohynek kertoo.

Syy Mignot'n tutkimuksen pois vetämiseen oli se, ettei tutkimustuloksia pystytty toistamaan. Nohynek muistuttaa, että pienellä otoskoolla tehtävissä johtopäätöksissä on aina riskinsä. Hänen mukaansa olisikin ollut toivottavaa, että tutkimusta olisi tehty runsaammalla näytemäärällä.

– Hänellä (Mignot'lla) on varmasti ollut kiire, hän halusi ensimmäisenä julkaista asiansa, Nohynek pohtii.

Tutkimuksen pois vetämisestä kertoi ensimmäisenä Suomessa Lääkärilehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi