Hyppää sisältöön

Raisio säästi lastensuojelussa miljoona euroa – nyt uutena palveluna kirjastosta lainattava perhevalmentaja

Uudet tavat auttaa perheitä varhaisessa vaiheessa ovat tuottaneet tulosta. Raision kirjastosta voi kuukauden ajan lainata joka maanantai perhevalmentajan, joka auttaa vaikka lasten kasvatuksessa tai parisuhteessa.

Kuva: Paula Koskinen / Yle

Raisiossa on panostettu perheiden varhaiseen auttamiseen ja tukemiseen. Näin lastensuojelussa on onnistuttu säästämään vajaan kahden vuoden aikana noin miljoona euroa. Yksi esimerkki tästä on uusi mahdollisuus saada perhevalmennusta kirjastosta.

Kirjastosta voi saada tukea vaikka parisuhteeseen tai lapsen kasvatukseen. Perhevalmentaja voi olla muun muassa psykiatrinen sairaanhoitaja tai neuvolan perhetyöntekijä.

– Jos lapsella on vaikkapa vaikeuksia koulunkäynnissä, niin täältä voi saada yksilöllistä läksyvalmennusta. Tukea voi saada myös lapsen kasvatukseen niin sanotulta "Super Nannylta". Myös parisuhteen kartoitukseen saa apua. Kehitämme toimintaamme koko ajan raisiolaisten perheiden toiveiden ja tarpeiden mukaan, luettelee perhekuraattori Minna Lehtinen.

Ennaltaehkäisevää perhetyötä tehdään siellä, missä ihmiset ovat

Raisiossa on kokeiltu myös muita tapoja auttaa perheitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

– Olemme lähteneet kouluihin ja päiväkoteihin tukemaan lapsia ja heidän perheitään. Olemme kehittäneetmyös palveluja, joita ihmisillä olisi matala kynnys hakea, sanoo perhekuraattori Minna Lehtinen.

Olemme lähteneet kouluihin ja päiväkoteihin tukemaan lapsia ja heidän perheitään. Olemme kehittäneet myös palveluja, joita ihmisillä olisi matala kynnys hakea.

Minna Lehtinen

– Miljoonan euron säästöt lastensuojelumenoissa ovat varmaan Suomen ennätys, hymyilee hankevastaava Mirva Maine Raision perhepalveluista.

Raision kirjastosta voi kuukauden ajan joka maanantai kello 17–18 lainata perhevalmentajan. Maine ja Lehtinen toivovat ja uskovat, että ihmiset ottavat herkästi yhteyttä kirjaston perhevalmentajaan.

– Olemme huomanneet jo ennen tätä mahdollisuutta, että ihmiset pyytävät nopeasti ja helposti apua, kertoo Lehtinen.