Formulatähti lomaili kuten kuka tahansa suomalainen

Formulamaailmassa sijoituksiaan tällä kaudella huimasti petrannut nastolalainen Valtteri Bottas on jalat maassa -tyyppiä. Arvostus ja kehut eivät ole ylpistäneet nuorta miestä. Siksi hän suuntasi lomallaankin lapsuudenmaisemiinsa.

urheilu
Valtteri Bottas Nastolassa lapsuuden maisemissaan järven rannalla.
Hanski Kinnunen / Yle

Elokuussa Valtteri Bottas on ennättänyt lomailla ja ladata akkuja. Alkukaudesta tsemppaaminen palkintopallisijoille ja itsensä kehittäminen vaativat veronsa.

Ennen taukoa mies kertoo olleensa puhki.

– Alkukausi oli tiukka puristus. Se söi miestä. Loppukausi on pitkä ja reissaamisen takia aika rankka. Olen siis ladannut akkuja, pääosin Suomessa ja kotimaisemissaan Nastolassa lomaillut Bottas kertoo.

Lomalla formulatähti teki tuiki tavallisia asioita: kävi mökillä kavereiden kanssa, pelasi jääkiekkoa, vietti aikaa perheen ja tyttöystävän kanssa.

Vapaa teki tehtävänsä.

– Nyt olen virtaa täynnä ja valmis loppukauteen.

Seuraava F1-osakilpailu ajetaan 24. elokuuta Belgiassa.

Raaka työnteko palkitsee

Vaikka Bottaksesta on lyhyessä ajassa tullut formulamaailman uusi toivo, podiumpaikat ja ylistävät sanat eivät ole ylpistäneet nastolalaista.

– Olen aina ollut oma itseni enkä näe mitään syytä muuttua. Olen päässyt näin pitkälle tekemällä kovasti töitä, pysymällä omana itsenäni ja nöyränä.

Bottaksen mukaan asenne on itsestä kiinni, olipa laji tai ammatti mikä hyvänsä.

– Nöyrästi vain eteenpäin. Pitää olla valmis kuuntelemaan palautetta ja oppimaan. Samalla on luotettava itseensä.

Tähtäimessä voitto

Ura formulaykkösissä ei kuitenkaan ole ollut Bottakselle pelkkää nousukiitoa. Hän tietää, että jos menestystä ei tule, kritiikkiä riittää.

Jos kisa on mennyt huonosti, pitää selvittää, minkä takia se meni huonosti ja yrittää seuraavan kerran paremmin.

Valtteri Bottas

– Siihen pitää vain valmistautua. On tärkeintä, ettei ota itseensä muiden puheista. Jos kisa on mennyt huonosti, pitää selvittää, minkä takia se meni huonosti ja yrittää seuraavan kerran paremmin.

Hän huomauttaa, että menestymisen aikoina myönteistä energiaa kannattaa imeä itseensä.

– Niin kauan kuin kaikki menee hyvin, tiimin palaverit ja kaikki menevät vähän naureskellen. Koko henki on hyvä. Jos on vaikeaa, sen huomaa jokaisen naamasta.

Toista kauttaan F1:ssä ajava Bottas luonnehtii loppukauden suunnitelmiaan yksiselitteisesti. Voitto on se, minkä takia hän ajaa. Korkein palkintokoroke on vielä saavuttamatta.

– Tavoite on joka kisan jälkeen, että seuraavassa kilpailussa olen taas astetta parempi kuljettaja.