Sienimyrkytyskuolemat ovat harvinaisia Suomessa. Esimerkiksi vuosien 1969 ja 2006 välisenä aikaan kuoli sienimyrkytykseen Suomessa kahdeksan ihmistä. Heistä kolme oli kuollut suippumyrkkyseitikin syömisen seurauksena 20–30 vuotta myrkytyksen jälkeen ja kuolemat liittyivät munuaisensiirron komplikaatioihin.
Kaksi kuolleista menehtyi valkokärpässienen syömisen seurauksena. Osassa kuolemantapauksia ei itse sientä ole kyetty tunnistamaan, vaikkakin myrkky on tunnistettu.
Kaikkiaan löytyyMyrkytystietokeskuksen tietokannasta (siirryt toiseen palveluun)45 sellaista sientä, jotka voivat aiheuttaa myrkytysoireita. Osasta sieniä saa esimerkiksi ripulia ja vatsakipua. Osa puolestaan johtaa pahimmillaan maksan ja munuaisten toimintahäiriöihin (esim. pulkkosieni).
Pieni määrä myrkkyä riittää
Myrkytystietokeskuksen johtava lääkäri, professori Kalle Hoppu sanoo, että vakavia myrkytysoireita saa Manner-Suomessa myrkkysienistä yleensä syönnin, ei maistamisen seurauksena.
– Arvioidaan, että yksi kuutiosenttimetri valkokärpässientä voi aiheuttamaa vakavan sairastumisen, eli se on aika pieni määrä.
– Vaikka muistakin sienistä kuin valkokärpässienestä ja myrkkysuipposeitikistä löytyy kuolemantapauksia, niin kyllä nämä kaksi ovat myrkyllisimpiä, sanoo Hoppu.
Myös korvasieni voi olla pahimmillaan tappavan vaarallinen ilman esikäsittelyä.
Arvioidaan, että yksi kuutiosenttimetri valkokärpässientä voi aiheuttamaa vakavan sairastumisen
Kalle Hoppu
Oireiden eteneminen vaihtelevaa
Sienistä saadun myrkytyksen seuraukset voivat vaihdella huomattavastikin. Pahimmillaan on kuolema seurannut jopa viikon kuluessa sienen syömisestä.
– Yleensä suippumyrkkyseitikki aiheuttaa munuaisvaurio-oireita kolmesta viiteen vuorokauden kuluessa syömisestä. Jos myrkkyä on iso annos, tulevat oireet nopeamminkin, kertoo Kalle Hoppu.
Valkokärpässieni on potilaan kannalta kohtalokkaampi kuin suippumyrkkyseitikki.
– Valkokärpässienimyrkytys johtaa nopeasti maksavaurioon, kun taas seitikkimyrkytys aiheuttaa munuaisvaurion, joka on yleensä hoidettavissa keinomunuaishoidolla. Myöhemmin voidaan turvautua munuaissiirtoon.
– Maksansiirto on munuaissiirtoa dramaattisempi toimenpide. Maksan toiminnan korvaamiseen ei ole olemassa yhtä hyvää apuvälinettä kuin keinomunuaishoito munuaisen vajaatoiminnon yhteydessä, sanoo professori Kalle Hoppu.
Valkokärpässienimyrkytys johtaa nopeasti maksavaurioon
Kalle Hoppu
Seitikkimyrkytys ei ole aina aivan varmaa. On todettu tapauksia, että osa ihmisistä on saanut seitikkimyrkytyksen, osa taas ei. Valkokärpässienen kohdalla kaikki saavat myrkytyksen.
Kavalakärpässieni on vieläkin myrkyllisempi kuin valkokärpässieni. Kavalakärpässieni on harvinainen, eikä sitä tiettävästi esiinny Manner-Suomen puolella, ainoastaan Ahvenanmaalla. Sitä voi löytyä joskus myös Lounaissaaristosta.
Myrkytystietokeskuksen tiedossa ei ole yhtään varmaa kavalakärpässienen aiheuttamaa myrkytystä Suomessa.
Professori Hopun mukaan oleellista on, että hoito aloitetaan varhaisessa vaiheessa ja että potilas, jolla on vakava sienimyrkytys, lähetetään ajoissa hoitopaikkaan, jossa on tarvittavat hoitomahdollisuudet.
Myrkytystietokeskus 09 471 977 (24 t /vrk), tai vaihde 09 4711.