Asiantuntija Islannin tulivuoresta: Eväät tuhkapilveen ovat olemassa

Bardarbunga-tulivuoren alla kilometrien syvyydessä oli tämän vuorokauden puolella aamupäivään mennessä tapahtunut jo 250 pientä maanjäristystä. Seismologi Heidi Soosalun mukaan Islannissa seurataan tilanteen kehittymistä tiiviisti.

Ulkomaat
Bardarbunga tulivuori.
ISRUV

Johtava seismologi Heidi Soosalu Viron geologian tutkimuskeskuksesta on seurannut mielenkiinnolla Islannissa Vatnajökull-jäätikön alla sijaitsevan Bardarbunga (Bárðarbunga) -tulivuoren aktivoitumista.

Vuonna 2010 lähes koko Euroopan lentoliikenne keskeytyi, kun Eyjafjallajökull-jäätikön alla tapahtunut tulivuorenpurkaus nostatti suuren tuhkapilven. Eväät tuhkapilveen ovat nytkin olemassa, Soosalu sanoo.

– Tuleeko tuhkapilviä? Siihen on hyvin mahdollisuus, jos jäätikkö sulaa niin, että purkaus pääsee pintaan asti.

– Vaikea sanoa, tuleeko purkaus maan pinnalle asti vai ei.

Bardarbunga on ollut hyvin aktiivinen viimeisten vuorokausien aikana. Tämän vuorokauden puolella pieniä maanjäristyksiä oli aamupäivään mennessä tapahtunut jo 250, Soosalu sanoo. Järistyksistä suurin on Soosalun mukaan ollut magnitudiltaan 3,8, mikä ei ole maanjäristykseksi kovinkaan voimakas.

Tulivuoren päällä on satoja metrejä jäätä. Tähän mennessä purkaukset ovat tapahtuneet noin 10 kilometrin syvyydessä. Nyt seurataan sitä, alkavatko järistykset siirtyä lähemmäs pintaa, mikä olisi merkki siitä, että magma liikkuisi kohti maanpintaa.

– Mitä olen kollegojen mielentiloja seurannut, niin kyllä Islannissa otetaan tämä tilanne hyvin tosissaan.

Bardarbungan tienoilla oli isoja maanjäristyksiä vuonna 1996. Tulivuori on vastannut myös viimeisimmän jääkauden jälkeisen ajan maailman suurimmasta laavavirrasta 8 700 vuotta sitten.