Hyppää sisältöön

Näkökulma: Netissä ei voi luottaa edes omiin silmiin

Jos jokin näyttää liian ihmeelliseltä ollakseen totta, se ei luultavasti ole. Toimittaja Heikki Ahonen katseli sosiaalisessa mediassa ja muualla verkossa leviäviä videoita, jotka esiteltiin totena, mutta jotka yksityiskohdat paljastavat huijaukseksi.

Heikki Ahonen Kuva: Yle Lahti

Törmäsin netissä videoon, jonka sanottiin olevan Hamasin kuvaama pätkä hautajaisista Gazasta.

Lattialla makasi ruumiita, jotka oli peitetty valkoisella kankaalla. Kankaissa oli arabiankielistä kirjoitusta.

Mutta oho!

Kesken kaiken yhden kuolleen paikat alkoivat ilmeisesti puutua ja ruumis korjasi asentoaan niin, että lakana heilui.

Jos video on Hamasin, olikohan se päässyt julkisuuteen vahingossa? Vai oliko pätkä vastapuolen tekosia, ja tarkoitus oli osoittaa kuolleilla tehtävää propagandaa.

Tai ehkä kyse ei edes ollut hautajaisista vaan jonkinlaisesta performanssista. Niin tai näin, kaikkea netissä näkemäänsä ei kannata uskoa.

**Brittien BBC **oli tehnyt ansiokkaan jutun (siirryt toiseen palveluun) nyt sosiaalisessa mediassa kiertävistä kuvista, joiden väitetään kuvaavan päällä olevaa tilannetta Gazassa. Kuvissa lapset juoksevat pommien räjähtäessä vieressä, äidit itkevät ja kodit tuhoutuvat.

Mutta totuus kuvien takana onkin toinen.

BBC oli etsinyt kuvat alkuperäisissä yhteyksissään. Kuvat olivat oikeasti peräisin jopa vuosien takaa Irakista tai Syyriasta, jotkut kyllä ihan oikeasti Gazasta, mutta otettu esimerkiksi viisi vuotta sitten.

Nämä kuvat kuitenkin leviävätverkossa ja ihmiset ympäri maailmaa uskovat niiden olevan Gazasta juuri nyt. Kaikkea netissä näkemäänsä ei kannata uskoa.

En tiedä mikä kiinnitti huomioni, mutta aloin tutkimaan asiaa.

Kaverini jakoi Facebookissa videon ihmeellisestä palastumisesta. Lentokone tekee videolla näyttäviä taitolentotemppuja, kunnes yhtäkkiä koneen toinen siipi irtoaa.

Kone alkaa kieppua, mutta hetken räpiköityään se onnistuu laskeutumaan yhden siiven varassa. Lopussa lentäjä kömpiii ohjaamosta, ja joku mies juoksee koneen luo.

Ensin olin kauhuissani ja sitten helpottunut. En tiedä mikä kiinnitti huomioni, mutta aloin tutkimaan asiaa.

Ja kyllä! Kyseessä on täysi huijaus.

Temppu oli tehty pienoismallilla ja löytyipä YouTubesta pätkä videon tekemisestäkin.

Nykyaika vaatii meiltä aikamoista medialukutaitoa. Silmiinsä ei voi enää luottaa. Jos jokin asia näyttää liian ihmeelliseltä ollakseen totta, se ei luultavasti ole. Kaikkea netissä näkemäänsä ei kannata uskoa.