1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Pakotetuotteet tulivat – nyt on ostajalla onnenpäivät!

Oletko osa maailmanpolitiikkaa ostaessasi "putininjuustoa" tai "pakotemaitoa" vai kannattaako hyvien tarjousten perässä juosta, vaikkei kaikkea tarvitsisikaan, kysyy Sari Lehtinen.

Kuva: Vilma Hannén / Yle

Smetanaa, juustoa, rahkaa, jugurttia – kohta voita!

Suomen marketeissa on koittanut hamstaajien onnenpäivät! Elintarvikkeita, joita ei Venäjän EU:lle asettamien pakotteiden vuoksi saa enää viedä maahan, löytyy nyt pilkkahintaan suomalaiskaupoista. Juustoa on myyty puoleen hintaan, jugurttia ennätyshalvalla suoraan kaupan käytävillä kuormalavoilta ja smetana- ja rahkapurkkeja revitty hyllyt tyhjiksi.

Mitä meille suomalaisille oikein tapahtui?

Mitä meille suomalaisille oikein tapahtui? Kauppojen hyllyillä on nyt täytetty ostoskärryjä purkeilla ja purnukoilla, vaikka ei välttämättä ole edes ihan selvää kuvaa, mihin tarvitsee 20 purkkia rahkaa tai 40 purkkia jogurttia! Smetanan käyttötarkoitusta mietitään useissa kodeissa, mutta onko sillä niin väliä, kun halvalla saa? Tuotteitaan kauppoihin rahdannut Valio on puolestaan neuvonut, kuinka juustoa voi pakastaa. Nyt ostetaan!

Kääntöpuoli asiassa on hetkellisen halpuuden lisäksi kuitenkin se, että niin maataloustuottajat kuin alan tehtaatkin ovat nyt lirissä. Lehmät lypsävät tiloilla maitoa entiseen tapaan, ja johonkin se maito on vietävä ja jalostettava. Venäjän viennin osuus maitoa jalostavan Valion myynnistä on noin viidennes, joten pakotteet todella osuvat. Ensimmäiset yt-neuvottelut on jo aloitettu ja satojen työntekijöiden työpaikka on vaakalaudalla, kunnes maailmanpoliittinen tilanne vakautuu. Ukrainan kriisin, EU:n asettamien pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden suuri kuva tulikin yhtäkkiä todella lähelle.

Venäjä on määrännyt omat pakotteensa vuodeksi. Tässä ensimmäisten viikkojen aikana voi nyt nauttia halvoista pakotetuotteista, mutta entä sen jälkeen? Kuinka käy Suomessa myytävien tuotteiden hintojen, kun vientihana on suljettu? Tuskinpa voittoa tavoittelevat yhtiöt kovin pitkään katsovat tilannetta, jossa osa myynnistä on kadonnut kansainvälisen kriisin myötä. Hintoja tullaan tarkastelemaan, tuskin alaspäin.

Tulisi jo sitä voita!

Olemmeko me siis osa politiikkaa, kun "sulovileneinä" sullomme kärryt täyteet pakotetuotteita? Vai onko se nyt vain niin, että toisen epäonni on aina toisen onni? Ostetaan, kun halvalla saa, niin kauan kuin tavaraa riittää.

Tästä ei ole muuten kovin kauaa, kun me suomalaiset naureskelimme venäläisille ostosmatkailijoille, jotka lastasivat kauppakärryt täyteen erilaisia elintarvikkeita. Oli kahvia, astianpesuainetta, juustoa ja kalaa kilotolkulla. Ollaanko me suomalaiset hamstraajat nyt sitten jotenkin vakavammin otettavia? Mikä meidät erottaa naapurimaan ostosmatkailijoista?

Tulisi jo sitä voita! Eikös sitäkin voi pakastaa? Vaikka jouluun asti, tai ensi kesän uusiin perunoihin.