1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasa on teatterimyönteinen

Vaasan kaupunki sijoittuu kärkipäähän kun katsotaan miten paljon kaupungit tukevat omia teattereitaan. Avustusta teattereille on vuosittain myönnetty 42 euroa asukasta kohden laskettuna. Ainoastaan Kemissä summa isompi.

kulttuuri
Näyttelijöitä Vaasan kaupunginteatterin lavalla.
Minja Koski valloittaa Ihmemaan Ozin Dorothyna.Yle/Mirva Korpela

Vaasan kaupunginteatterin rahoitus koostuu kaupungin ja valtion tuista ja teatterin omista tuloista. Vaikka kaupunki on kolmen viime vuoden aikana vähentänyt tukeaan noin kymmenisen prosenttia pitää kaupunginteatterin johtaja Erik Kiviniemi tuen määrää hyvänä.

- Se on hyvä tuki ja selitys siihen on se, että on kaksi kieliryhmää, kaksi teatteria ja molemmat kieliryhmät pitävät teatteria tärkeänä, sanoo Kiviniemi.

Kiviniemen mukaan kaksikielisyys siis avustusrahoissa näkyy. Vaasan kaupunginteatterin osuus tukieuroista asukasta kohden on hänen mukaansa suurinpiirtein 28 euroa.

Vaasa on Kiviniemen mielestä kulttuuri- ja samalla teatterimyönteinen kaupunki ja katsojiakin riittää. Yhteensä Vaasan kaupunginteatteri ja Wasa Teater keräävät yli 100 000 katsojaa.

Omat tulot nousseet

Vaasan kaupunginteatteri on kasvattanut omien tulojensa määrää selvästi. Esimerkiksi vuonna 2012 lipputuloja tuli kaupunginteatterille alle 700 000 euroa. Viime vuonna summa kohosi lähelle 900 000 euroa. Tänä vuonna ollaan ennätystahdissa, ja summa on tällä hetkellä jo lähes 600 000 euroa. Kiviniemen mukaan lippujen hintoja ei ole radikaalisti nostettu vaan nousun takana on yleisömäärän kasvu.

- Me on kasvatettu yleisömäärää 40 000:sta 60 000:een. Se on hyvä kehitys ja teatterilla onkin nykyään paljon puolustajia, kertoo Kiviniemi.

Ilman tukea ei pärjää

Mutta vaikka omat tulot ovatkin kasvaneet, ei teatteri pysty toimimaan ilman muuta tukea. Kiviniemi ottaa esimerkin lastenteatterista.

- Me tehdään lastenteatteria, josta lapsiperheet maksavat kymmenen euroa per lippu. Meillä on Oliver-musikaali tai Ihmemaa Oz niin mehän tehdään todella miinusta siinä, mutta me rakennetaan sillä tulevaisuutta, että tulee nuoria kävijöitä, jotka innostuu. Siihen pitää olla tietysti yhteiskunnalla valmiudet, kertoo Kiviniemi.

Oliver- ja Ihmemaa Oz -musikaalit ovat teatterille suuria ja kalliita produktioita, mutta niillä kasvatetaan uusia teatterisukupolvia ja teatterin voi lukea osaksi peruspalvelua. Musikaaleihin tullaan myös kauempaa kuin Vaasan seudulta.

Lue seuraavaksi