Norjassa myönteisiä kokemuksia päihdeäitien pakkohoidosta – Suomessa laki junnaa

Parhaimmillaan pakkohoitolaki työntää kohti vapaaehtoista hoitoa ja pahimmillaan abortin suuntaan. Ongelmallisinta ryhmää, päihdeongelmaisia äitejä, ei tavoiteta Norjassakaan, ja lain hoitoonottokriteerit kaipaavat hiomista.

Ulkomaat
Kuvassa odottavan äidin siluetti ikkunaa vasten.
Pekka Sipilä / Yle

Niin suomalaiset kuin ulkomaisetkin lääkärit ja tutkijat asettelevat sanansa erityisen tarkasti päihdeäitien pakkohoitolaista keskusteltaessa.

Norjassa on ollut vuodesta 1995 saakka voimassa laki, jonka nojalla päihteitä käyttävä raskaana oleva nainen voidaan ottaa tahdonvastaiseen hoitoon. Suomessa niin kutsuttua päihdeäitien pakkohoitolakia valmisteltiin vuosina 2009 ja 2010, mutta sittemmin työ on seissyt odottamassa seuraavaa hallitusta ja päihdehuoltolain kokonaisuudistusta.

Norja on useampien asiantuntijoiden mukaan ainoa maa, missä tällainen laki on säädetty. Kanadassa korkein oikeus on käsitellyt tapausta, jossa päihteitä käyttävävää naista yritettiin saada pakkohoitoon sen jälkeen kun tämä tuli jälleen raskaaksi synnytettyään jo kaksi aivovaurioista lasta. Kanadan laki ei mahdollistanut pakkohoitoa.

Hyviä kokemuksia

Norjassa pakkohoitolaki on yleisesti melko hyväksytty, arvioi päihdeäitien parissa työskentelevä lääkäri Minna Kuoppamäki-Hansen. Hän suhtautuu siihen itsekin myönteisesti.

– Itselläni on aika hyviä kokemuksia äideistä, jotka ovat olleet osastolla vastoin tahtoaan.

Norjan lain mukaan äiti voidaan ottaa pakkohoitoon, mikäli lapsi saa todennäköisesti vaurioita äidin raskaudenaikaisen päihdekäytön takia.

Niitäkin tapauksia on ollut, missä ensimmäinen kontakti on, kun poliisi tulee aamulla hakemaan kotoa ja vie sairaalaan. Se on melko traumaattinen alku hoitosuhteelle.

Minna Kuoppamäki-Hansen

Hoitoonoton kriteereitä tarkennettava

Norjassa on todettu, että laki toimii myös epäsuorasti: pakkohoitoon joutumisen uhka tekee äidit vastaanottavaisemmiksi vapaaehtoiselle hoidolle.

– Ja suuri osa meillä hoidosta olleista on saanut lapsensa huoltajuuden synnytyksen jälkeen, lääkäri kertoo.

Hän korostaa kuitenkin, että lain yksityiskohdat kaipaavat hiomista esimerkiksi hoitoonoton kriteerien osalta.

– Pakkohoitopäätökseen ei tarvita minkäänlaista lääkärinarviota, ainoastaan kunnan sosiaalitoimen. Heillä ei välttämättä ole kovin hyvää kuvaa siitä, miten eri päihdeaineet voivat vaurioittaa sikiötä, Kuoppamäki-Hansen sanoo.

Todennäköinen suunta Suomessakin

Pakkohoitolaista puhutaan julkisesti yllättävän vähän, arvioivat päihdelääkärit ja tutkijat. Pureskeltavaa riittäisi eritoten asian eettisessä puolessa.

– Enemmän saisi olla keskustelua. Nyt esillä on ollut lähinnä lastensuojelullinen näkökulma, psykiatriaan erikoistuva lääkäri Liisa Ikni Oulun mielenterveystoimistolta sanoo.

Hänen mukaansa vaikeinta on arvioida, onko osastolla vasten tahtoa pitäminen lopulta hyväksi potilaalle ja mitä itsemääräämisoikeuden menettäminen aiheuttaa. Päihteiden käytön määrää ja sikiölle aiheutuvaa vaaraa on myös vaikea mitata.

Lyhyehkön pakkohoitojakson mahdollistaminen lain nojalla voisi Iknin mukaan olla järkevää – ja jatkossa myös todennäköistä – Suomessakin.

Suurimpana kysymyksenä hän näkee hoitoon hakeutumisen kynnyksen nousemisen.

– Voi olla että jotkut jättävät tulematta esimerkiksi neuvoloihin.

Keinovalikoima lakia vailla

Mikäli päihdeäitien pakkohoitolakia ei Suomessa säädetä, tulee ennaltaehkäisyyn panostaa yhä voimakkaammin, Ikni toteaa. Erityisesti ehkäisyasiat tulisi nostaa tapetille, sillä valtaosa päihdeäitien raskauksista on suunnittelemattomia.

Vapaaehtoinen hoito on ja tulee jatkossakin olemaan ensisijainen ratkaisu, arvioivat niin suomalaiset kuin norjalaisetkin asiantuntijat. Suomessa hoitonpääsy voi tosin olla vaikeaa ja kuntakohtaiset erot ovat suuria. Oulussa odottavat äidit otetaan hoitoon jonon ohi.

– Hyvin nopeasti pääsee, jos on itse halukas, Ikni lupaa.

Lähteet: Rus & avhengighet (2002), Detention of Pregnant Women to Protect the Foetus (Karl Harald Søvig, Bergenin yliopisto), Kanadan korkein oikeus (http://scc-csc.lexum.com/scc-csc/scc-csc/en/item/1562/index.do) ThinkProgress (http://thinkprogress.org/health/2014/07/11/3459150/tennessee-arrest-pregnancy-criminalization/) USA Today (http://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2014/04/30/tennessee-criminalize-pregnant-drug-use/8502813/)