1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pohjois-Savo tänäkin vuonna myyräkuumetapausten kärjessä: "Siihenhän se liittyy, että myyriäkin on paljon"

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella on todettu tänä vuonna 244 myyräkuumetapausta. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan myyriä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä maakunnassa erityisen runsaasti.

luonto
Metsämyyrä
Pertti Huotari / Yle

Myyräkuumetapauksia on tänä vuonna todettu koko maassa eniten Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Pohjois-Savossa on tänä vuonna ollut 244 myyräkuumetapausta, joista valtaosa todettiin tammi–helmikuussa.

Viime vuonna myyräkuumeeseen sairastui yli 1 600 suomalaista ja tapauksista puolet todettiin marras–joulukuussa. Eniten tapauksia todettiin tuolloinkin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella, yli 300.

– Itä-Suomessa myyräkuumetapauksia tulee ilmi aika paljon, ja siihenhän se liittyy, että myyriäkin on paljon. Tällä hetkellä myyriä ei ole kuitenkaan erityisen runsaasti, eikä tautitapauksissakaan ole kyse epidemiasta, Metsäntutkimuslaitoksen tutkija Otso Huitu kertoo.

Myyräkuume tarttuu yleensä puuliiteristä

Myyräkantojen ennustetaan saavuttavan jonkinasteisen huipun tänä syksynä eteläisessä Suomessa, mutta myyrien määrissä on huomattavaa alueellista vaihtelua. Metsäntutkimuslaitoksen myyräseurannat keväällä 2014 osoittivat, että Savossa myyriä esiintyy paikoin vähemmän kuin mitä viime syksynä ennakoitiin.

– Vielä en osaa sanoa tämän hetken tilanteesta tarkemmin. Syksyn myyräseuranta on vasta alkamassa. Tietoa myyräkannasta saadaan lokakuun loppuun mennessä, Huitu kertoo.

Myyräkuumeen aiheuttaa Puumala-virus, jota luonnossa kantavat metsämyyrät. Yleisin tartuntapaikka on puuliiteri tai jokin muu ulkovarasto, jossa on myyrien tuoreita eritteitä. Virus ei tartu ihmisestä toiseen.

Tauti saattaa aiheuttaa rajujakin oireita, mutta on hyvin harvoin hengenvaarallinen. Silti tauti on vakava. Israelilaistutkija kuoli myyräkuumeeseen Keski-Suomessa noin viikko sitten.

Lue seuraavaksi