1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Orkesteri soittaa tanssikurssilla: "On tansseja, joiden opetuksessa voi käyttää elävää musiikkia"

Kajaanilainen Tanssiorkesteri Metakka syntyi tanssinopettajien taidosta hallita tanssin ohella myös soittaminen. Orkesteri kruunaa muun muassa paritansseja opettelevien kurssit.

ilmiöt
YLE

Paritanssien opettaja Martti Komulainen Kajaanin Casambasta hallitsee tanssin, soiton ja laulun. Siksi mies onkin osa kahdeksan hengen tanssiorkesteri Metakkaa, jossa soittaa tanssikoulun opettajia.

Tanssikeikkojen ohella Metakka soittaa myös tanssikursseilla. Tanssikurssilaiset pääsevät kurssin päätteeksi tanssimaan elävän musiikin tahdissa, mutta toisinaan Metakka säestää myös opetustilanteita.

– On tanssilajeja, joiden opetuksen yhteydessä voi ihan hyvin käyttää elävää musiikkia. Toki on myös huomattava, että silloin opetus sitoo orkesterin ohjelman aika tiukasti. Kaikki lajit eivät välttämättä sovellu, mutta muutamia voisi kokeillakin, Martti Komulainen kertoo.

Olipa elävää musiikkia sitten soiteltu kurssin aikana tai sen jälkeen, on palaute ollut positiivista.

– Kurssin jälkeenkin on hyvä harjoitella askelkuvijoita. Olemmekin tehneet muutamia kokeiluja, että kun on ollut tangokurssi, niin sen jälkeen on soitettu paljon tangokappaleita. Monipuolinen tanssimusiikki on kuitenkin kaikille kurssin käyneille on se paras juttu, Komulainen sanoo.

Opettajalle silmäys opin perille menosta

Tanssinopettaja pääsee elävän musiikin tahtiin tanssimisen aikana silmäilemään kurssilaisten oppeja ja soveltamista.

– Opetustilanne on aina erilainen kuin se oikea tanssitilanne. Välillähän tuskastutaan, kun opittuja kuvijoita ei voikkaan toteuttaa tanssijoiden joukossa. Tanssien aikaan on usein tungosta ja liikutaan eri tavalla, tanssinopettaja ja orkesteri Metakan jäsen Martti Komulainen sanoo.

– Pari joutuu yleensä soveltamaan tanssia, ja miehellä on tilanteessa usein enemmän haastetta. Tanssikin vaatii paljon harjoittelua ja toistoja.

Martti Komulainen ja Marjatta Immonen harjoittelevat Tanssi tavisten kanssa -kilpailuun.
Tanssinopettaja Martti Komulaisen pari vuoden 2014 Tanssii tavisten kanssa -tapahtumassa oli Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marjatta Immonen.Tuukka Myllymäki / Yle

Komulainen kertoo peruskursseille tulevien tanssijoiden kaipaavan myös jatkokursseja ja tanssimista yleensäkin. Lisäksi tahdotaan myös tavata samanhenkistä väkeä. Tällöin myös tanssiparin vaihtaminen on mieluisaa.

– Parinvaihto kuuluu asiaan. Uuden parin kanssa tanssiminen on sillä tavalla antoisampaa, että miehellekin tulee uusia haasteita ja naisille puolestaan uusia viejiä, jotka vievät uudella tavalla ja tulkitsevat musiikkia eri tavoin.

Tanssiorkesterille on vientiä

Vaikka perinteisten tanssilavojen kohtalot ovat viime vuosina ja vuosikymmeninä olleet lohduttumia, nostavat uudet tanssipaikat välillä päätään. Komulainen uskookin tanssiorkeistereille olevan nykyisinkin vientiä.

Sellaisia huhuja kuuluu, että pieniä paikkoja jälleen kunnostellaan ja otetaan käyttöön.

Martti Komulainen

– Sellaisia huhuja kuuluu, että pieniä paikkoja jälleen kunnostellaan ja otetaan käyttöön. Sellaiset sopivat esimerkillisesti kursseihin ja pieniin tansseihin, ja silloinhan sinne voi ottaa myös pienen orkesterin, Martti Komulainen sanoo.

Metakasta puhuttaessa pieni yhtye on varsin vaatimattomasti sanottu. Kahdeksan henkinen orkesteri soveltuu Komulaisen mukaan monipuolisen tanssimusiikin soittamiseen.

– Ohjelmisto toteutetaan aina kohdeyleisön mukaan. Joka ilta ei aleta esimerkiksi salsaa tanssittamaan, vaan mennään sen mukaan millaista väkeä paikalle tulee.

Paritanssikurssit puolestaan houkuttavat tänä päivänä entistä nuorempaa väkeä.

– Se on ikäpolvea, joka ei juuri ole tanssipaikoilla käynyt, vaan siellä on käyty katsomassa jotain solistia tai orkesteria, ja huomattu, että tanssiminenkin näyttäisi kivalta, tanssinopettaja kertoo.

Lue seuraavaksi