Koko suvun tarina yhdessä korussa – kullan tuunaaminen jatkaa perintökalleuksien elämää

Kolmannen polven kultasepälle Thomas Narsakalle mieluisin työ on vihkisormusten tekeminen: onnellisen ja rakastuneen parin ilmeiden näkeminen. Vielä parempaa on se, kun asiakas palaa ja uudistaa rakasta koruaan elämänmuutosten myötä. Korun tarinaa voi jatkaa loputtomiin.

Kotimaa
Kultaseppä Thomas Narsakka työssään.
Mari Siukonen / Yle

– Kerran yksi mies halusi teetättää korun saunalautastaan, muistelee kultaseppä Thomas Narsakka Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevan liikkeensä pajassa.

Saunalautan omistaja oli kerännyt kaikki kultakorunsa, joista Narsakan liikkeessä tehtiin valokuvan perusteella kelluvan rakennuksen näköiskoru.

– Lautta upposi seuraavana päivänä, mutta onneksi koru jäi elämään, jatkaa Thomas kertomusta.

Muistojen vaaliminen on asiakkaille tärkeää, kun he modistavat vanhoja korujaan.

Thomas Narsakka avaa pienen Minigrip-pussin ja kaataa asiakkaan piironginlaatikoissa lojuneet korut pöydälle. Korujen joukossa on yksi, jota ei sulattamaan lähdetä.

– Tämä on asiakkaan isän kihlasormus vuodelta 1954. Se halutaan säilyttää leimoineen päivineen ja liittää nämä muut korut siihen. Yhdistelmästä syntyy taas oma korunsa ja kuitenkin tämä isän sormuksen tarina säilyy.

Piirongin penkominen kannattaa

Narsakka avaa pöydälle uuden pussin. Sen sisällöstä asiakas saa teetettyä kaksi timanttisormusta vain muutamien kymppien välirahalla. Kyse ei kuitenkaan ole mistään valtavasta koruröykkiöstä, vaan pienen pussin pohjallisesta.

– Tämä ei ole mitään hirveän kallista touhua, se väärinkäsitys pitää oikaista. Puhutaan enemminkin muutamista satasista kuin hirveän isoista summista.

Jo muutamalla grammalla pääsee alkuun ja kultaa voi aina lisätä liikkeessä.

– Melkein kaikilla on piirongin laatikoissa paripuolia korviksia ja poikkinaisia ketjuja.

Jos Narsakalta kysytään, kannattaa kulta viedä mieluummin korusepän tuunattavaksi kuin myydä romukauppiaille.

– Yhteen koruun voi nivoa vaikka koko suvun tarinan.

Jäljitä oman korusi tarina

Narsakan kultasepänliikkeeseen on tuotu jopa 150 vuotta vanhoja sormuksia.

– Leimoista voi nähdä, koska se on tehty ja kuka sen on tehnyt. Monille on ollut tosi kiva kokemus, kun sitä alkuperää on vähän selvitelty.

Myös yksityishenkilö voi jäljittää omien korujensa alkuperää nimileimarekisteristä.

– Netissä on sellainen Tukesin ylläpitämä sivusto kuin nimileima.tukes.fi. (siirryt toiseen palveluun)

Thomas Narsakka on kultaseppä kolmannessa polvessa. Uravalinta ei silti ole ollut itsestään selvyys alusta asti, vaan tarkoitus oli suunnata muille aloille. Kaduttaako miestä?

– Ei. Tässä työssä saa niin isoja palkintoja, Thomas Narsakka vastaa napakasti.