Vuokralla asuessa maksat kämppäsi pariin kertaan – katso, miten suureksi laskusi kasvaa

Numeroiden valossa vuokralla asuminen kannattaa vain lyhytaikaisena ratkaisuna. Vaikka asuntojen myyntihinnat ovat paikoitellen yli kaksinkertaistuneet 2000-luvun aikana, omistusasuminen tulee silti vuokralla asumista halvemmaksi.

Kotimaa
Kerrostalo
Timo Ikonen / Yle

Meistä jokainen tuntee sen omassa tai läheisten lompakossa: asuntojen hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet 2000-luvulla.

Yksi selkeimmistä hintojen kasvua selittävistä tekijöistä on 1990-luvun lama. Silloin asuntojen hinnoista katosi paikoitellen puolet, ja sen jälkeen kasvu on ollut vauhdikasta.

Vuokrien kasvu on ollut myyntihintoja hillitympää 2000-luvulla. Siinä missä asuntojen neliöhintoihin on tullut noin 80 prosenttia lisää, vuokrat ovat kasvaneet vajaat 60 prosenttia. Mainittakoon, että palkat ovat kasvaneet hitusen hitaammin kuin kumpikaan näistä luvuista.

Vaikka omistusasuminen vaikuttaisi äkkiseltään olevan aina vain kalliimpaa, Tilastokeskuksen aineistoja yhdistelelmällä selviää, että itse asiassa vuokralla-asuminen on todella kallista, jos jää samaan asuntoon vuosikymmeniksi.

Tyypillinen asuntovelallinen ottaa lainan 30 vuodeksi. Jos asuukin saman ajan vuokralla samassa asunnossa, maksaa vuokralainen asuntonsa hinnan sen omistajalle jopa parikin kertaa.

Vuokra-asuja maksaa satojatuhansia

Esimerkki: Helsingin keskusta-alueella sijaitseva 35 neliön yksiö maksaa helposti 200 000–250 000 euroa. Vuokralainen maksaa asunnosta 30 vuoden aikana yli 400 000 euroa.

Kokkolassa 80 neliön kolmio maksaa 150 000–250 000 euroa. Vuokralainen maksaa asunnosta 30 vuoden aikana arviolta noin 320 000 euroa.

Seuraavalla laskurilla voit katsoa, miten paljon omistusasuminen maksaa sinulle verrattuna vuokralla-asumiseen.

Laskurin antama tulos on viitteellinen, koska todellisuudessa asumisen kustannukset riippuvat monista tekijöistä, joita ei voi keskiarvoilla pelatessa ottaa kunnolla huomioon.

Laskuri olettaa, että lainojen korot käyttäytyvät seuraavan 30 vuoden aikana samalla tavalla kuin ne ovat käyttäytyneet 2000-luvulla. Laskuri olettaa myös, että asuntojen vuokrat kasvavat samalla tavalla kuin ne ovat kasvaneet viimeisen 10 vuoden aikana, samoin asunnon omistajan kulut kuten hoitovastikkeet.

Laskurissa ei ole huomioitu asuntolainojen korkovähennystä, koska sen tulevaisuudesta ei voi mennä takuuseen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Missä asunto sijaitsee?

Kuinka suuri asunto on?

Jos ostat saman asunnon, miten suuren lainan joudut ottamaan? Jos et osaa sanoa, arvioidaan tyypillinen lainantarve alueelle.

Miten suuri on taloyhtiösi vastike? Jos et tiedä tätä, käytetään alueen keskimääräistä vastiketta suhteutettuna asunnon kokoon.

Jos muutat vuokralle asuntoon, miten suuri on vuokra? Jos et tiedä tätä, käytetään alueen keskimääräistä vuokraa suhteutettuna asunnon kokoon.

Laske!