Diabeteksen syistä uutta tietoa?

Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on saatu tuloksia ruoan vaikutuksista koe-eläinten ykköstyypin diabetekseen. Diabetesasiantuntija kehottaa suhtautumaan johtopäätöksiin vielä varauksella ihmisten osalta.

Kotimaa
Levemir-insuliinia.
Juha-Pekka Huotari / Yle

Turun yliopiston tutkimuksessa on selvinnyt, että mahasuolikanavan bakteeriston aineenvaihduntaan vaikuttavat pektiini ja ksylaani lisäävät koe-eläinten riskiä sairastua ykköstyypin diabetekseen.

– Osoitimme tutkimuksessamme, että mahasuolikanavan bakteeriston vaikutuksesta pilkkoutuvilla ja bakteeriston aineenvaihduntaan vaikuttavilla kuidunomaisilla yhdisteillä, pektiinillä ja ksylaanilla, on eläinkokeissa diabeteksen kehittymistä edesauttava vaikutus, sanoo Turun yliopiston laboratorion autoimmuunitutkimusten osastonjohtaja, dosentti Arno Hänninen.

Ykköstyypin diabetes on hoitamattomana nopeasti kuolemaan johtava autoimmuunisairaus, johon sairastutaan useimmiten lapsena tai nuoruusiässä. Taudissa haima lakkaa tuottamasta insuliini-hormonia.

Tauti on eri tauti kuin pitkälti elämäntavoista johtuva kakkostyypin diabetes. Ykköstyypin diabetesta hoidetaan insuliinilla.

Suolistobakteerikanta muuttuu – aiheutuuko diabetes?

Pektiiniä on Hännisen mukaan kevyttuotteissa ja hedelmien kuorissa sekä pikkulasten soseissa. Pektiini on lisäaine E 440. Hännisen mukaan aiemmin minkään yksittäisen ravintotekijän ei ole voitu osoittaa selkeästi vaikuttavan koe-eläinten riskiin sairastua ykköstyypin diabetekseen.

Tutkimuksen perusteella voisi olla harkinnan arvoista välttää pikkulasten ravitsemuksessa runsaasti pektiiniä sisältäviä ruokia

Dosentti Arno Hänninen

– Tutkimuksessa annettiin tyypin 1 diabetekseen sairastuville hiirille pektiiniä ja ksylaania heti imeväisiän jälkeen. Kuituyhdisteitä saaneille hiirille ilmaantui diabetes merkitsevästi useammin kuin näitä kuituja sisältämätöntä ravintoa saaneille verrokkihiirille, Hänninen kertoo

Dosentti Hännisen mukaan eläinkokeen tulokset antavat aiheen selvittää tarkemmin, miten pektiini ja ksylaani vaikuttavat pikkulasten suolistoon. Suolistobakteerien koostumuksen osuutta autoimmuunisairauksien syntyyn on viime aikoina tutkittu kasvavalla mielenkiinnolla.

Tutkimuksia jatketaan

– Raakaraasteiden ja marjojen lisäämisen ruokavalioon imeväisiässä on aiemmin todettu lisäävän diabetekseen liittyvien merkkiaineiden ilmaantumista pikkulapsilla. Niiden tai soseiden ja kevyttuotteiden käytön vaikutuksesta diabeteksen puhkeamiseen ei ole toistaiseksi näyttöä, Hänninen sanoo.

Hänninen muistuttaa, että tutkituilla yhdisteillä on vaikutusta ihmisen suoliston mikrobistoon, mutta toistaiseksi ei tiedetä, onko niillä samaa vaikutusta pikkulapsiin kuin koe-eläimiin.

– Vaikka ravitsemussuositusten muuttamiseen ei vielä ole aihetta, tutkimuksen perusteella voisi olla harkinnan arvoista välttää pikkulasten ravitsemuksessa runsaasti pektiiniä sisältäviä ruokia kuten raakaraasteita ja kuorimattomia omenia, Hänninen sanoo.

Yhden tutkimuksen perusteella ei missään nimessä pidä lähteä muuttamaan ruokavaliota.

Dosentti Marja-Terttu Saha

Diabetes-asiantuntija: Ei syytä muuttaa ruokavaliota

Aiemminkin on esitetty useita mahdollisia syitä ykköstyypin diabetekselle. Nykykäsityksen mukaan taustalla on useita eri syitä, mutta niiden vaikutuksesta ei ole tarkkaa tietoa. Myös perintötekijöillä on nykytiedon mukaan suuri merkitys diabeteksen puhkeamiseen.

Lasten endokrinologian dosentti, diabetesasiantuntija Marja-Terttu Saha kehottaa suhtautumaan uuteen tutkimukseen hyvin varauksella. Saha ei ole vielä tutustunut tutkimuksen tuloksiin mutta sanoo, että tuloksista ei pidä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä.

– Yhden tutkimuksen perusteella ei missään nimessä pidä lähteä muuttamaan ruokavaliota. Tarvitaan paljon tutkimusta, ennen kuin voidaan sanoa, että näillä tekijöillä olisi vaikutusta diabeteksen puhkeamiseen, Saha sanoo.

Suomessa tutkitaan ykköstyypin diabetesta ahkerasti, koska tauti on täällä keskimääräistä yleisempi. Diabetesliiton mukaan Suomessa on nykyisin 50 000 ykköstyypin diabeetikkoa.