1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin palkitsi suomalaisia kunniamerkein – palkituilta kiitosta Niinistölle

Venäjän presidentti Vladimir Putin on myöntänyt kolmelle suomalaiselle Ystävyyden kunniamerkin. Suurlähettiläs Aleksander Rumjantsev luovutti kunniamerkit Venäjän suurlähetystössä Helsingissä.

Kuvassa vasemmalta Suurlähettiläs Aleksander Rumjantsev, Pauli Saapunki, Jussi Nuorteva ja Heikki Talvitie. Kuva: Yle

Suomen entinen Neuvostoliiton ja Venäjän suurlähettiläs Heikki Talvitie, entinen kansanedustaja Pauli Saapunki ja valtionarkistonhoitaja Jussi Nuorteva ovat saaneet Ystävyyden kunniamerkin. Kyseessä on korkein venäläinen kunniamerkki, joka voidaan myöntää ulkomaalaiselle. Merkki on tunnustus ystävyyden ja yhteistyön vahvistamisesta Venäjän kanssa.

Kuusamolainen Saapunki on entinen kansanedustaja ja nykyinen Venäjän kunniakonsuli Suomessa. Hän sanoo työskennelleensä 35 vuotta saadakseen aikaan asennemuutoksen Suomen ja Venäjän välillä.

– Olen edellisen sodan jälkeläinen, saksalaisen sotilaan poika. Ja kun minä sain sodalta elämän, päätin laittaa koko elämäni sen eteen, että entisistä vihollisista tehdään ystäviä.

Nato-jäsenyys epäilyttää ex-kansanedustajaa

Suomalaisille jaettiin kunniamerkkejä samaan aikaan, kun Venäjän ja lännen väliset suhteet ovat kiristyneet. Sekä Pauli Saapunki että Heikki Talvitie korostavat Suomen ja Venäjän hyvien suhteiden merkitystä. Pauli Saapunki sanoo, että Nato-jäsenyydestä puhutaan Suomessa liikaa.

– Kyllä minä koen, että jos Nato tulee Suomeen, niin 35 vuoden raja-alueyhteistyö meiltä häviää ja samalla suhteet Kremliin, hän sanoo.

Heikki Talvitie ja Pauli Saapunki arvioivat presidentti Sauli Niinistön viimeviikkoisen matkan Venäjälle olleen merkittävä.

– Ei ainoastaan EU-Venäjä-yhteyksissä ja Ukrainan kriisin takia. Mielestäni myös suomalais-venäläisten suhteiden takia. Se osoittaa, että me emme luovu eurooppalaisesta solidaarisuudesta, mutta me voimme tulkita sitä siten, että Suomen omissa asioissa me voimme olla yhteydessä Venäjään silloin, kun se on tarpeellista, Talvitie sanoo.

Eli teistä presidentti Niinistö teki aivan oikein?

– Miehen työn, oikea ajoitus ja oikea ambitio-taso, Talvitie tiivistää.