1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat: Syyrian vaarallisimmat kemialliset aseet tuhottu

Aseiden tuhoamisesta syntyneiden jätteiden jäänteet tuodaan käsiteltäviksi Suomeen ja Saksaan. Mikään maa ei halunnut ottaa vastaan kaikkein vaarallisimpia kemiallisia aseita, joten Yhdysvallat ehdotti niiden neutraloimista merellä.

Ulkomaat

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi maanantaina, että Syyrian vaarallisimpien kemiallisten aseiden tuhoaminen on saatu päätökseen.

Kaikkiaan 600 tonnia sariinin ja sinappikaasun valmistusaineita neutraloitiin Yhdysvaltain laivaston erikoisvarustellulla aluksella. Laiva oli tehtävän aikana Välimerellä.

Puolustusministeriön tiedottaja kertoi uutistoimisto Reutersille, että seuraavien kahden viikon aikana laiva suuntaa Suomeen ja Saksaan tuomaan aseiden tuhoamisesta syntyneet jäänteet käsiteltäväksi, jotta jätteestä saadaan turvallisempaa.

Yhdysvaltojen mukaan kemiallisia aseita neutraloitiin nyt ensimmäistä kertaa merellä. Mikään maa ei halunnut Syyrian vaarallisimpia kemiallisia aseita omalle maaperälleen, joten Yhdysvallat ehdotti niiden hävittämistä merellä vastakehitellyissä siirrettävissä neutralointiyksiköissä.

Useat maat ovat osallistuneet Syyrian kemiallisten aseiden neutralointiin. Puolustusministeriön mukaan kansainvälisen yhteisön työ niiden tuhoamiseksi kokonaan ei ole vielä päätöksessään.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi