1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kiistelty turkistarhaus porskuttaa – alalle satoja uusia työpaikkoja

Turkistarhaus ei rämmi laskusuhdanteessa monen muun alan tapaan. Turkistarhaukseen, nahkojen myyntiin ja rehunvalmistukseen on syntynyt viiden vuoden sisällä 1200 uutta työpaikkaa. Ala työllistää Suomessa tuhansia ihmisiä, mutta siitä huolimatta sitä myös vastustetaan.

Kuva: YLE

Pellervon taloustutkimuksen mukaan tarhaus on viime vuosina kasvanut useilla sadoilla työpaikoilla vuodessa.

Kunnat Vaasan ja Raahen välillä ovat Pellervon taloustutkimuksen mukaan saaneet tarhauksesta noin 60 miljoonaa euroa verotuloja. Suurin verohyötyjä on Uudenkaarlepyyn kaupunki.

Työpaikat vastaan eettisyys

Turkistarhaus herättää työllisyysvaikutuksistaan huolimatta myös kielteisiä tunteita Suomessa. Aloite turkistarhauksen kieltämiseksi käsiteltiin eduskunnassa kesäkuussa, mutta se ei saanut tuekseen riittävää määrää kansanedustajia. Kansalaisaloitteen takana oli noin 70 000 ihmistä.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on pitkään toiminut tarhauselinkeinon lopettamiseksi Suomessa. Toiminnanjohtaja Kati Pulli toteaa, ettei työllisyysvaikutus voi määrätä sitä, onko jokin ala eettisesti hyväksyttävä vai ei.

Pulli myöntää, että jos tarhaus lopetettaisiin, kaikki eivät heti löytäisi uutta työtä, mutta vähitellen kyllä.

– Tarkoitus olisi, että tarhaus loppuisi ylimenovaiheen jälkeen. Tarhoja ei lopetettaisi yhtäkkiä. Työpaikkojen syntymiseen tarvittaisiin esimerkiksi valtion tukea.

Uutista korjattu 20.8.2014 kello 8.00: Kati Pulli on toiminnanjohtajana Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitossa, ei Animaliassa.