Viimeinen laivalastillinen Syyriasta peräisin olevaa kemiallista jätettä on tulossa Suomeen muutaman viikon päästä. Jätteiden käsittelystä vastaavan Ekokemin mukaan tarkka saapumispäivä ei ole vielä tiedossa, mutta aluksen odotetaan saapuvan Suomeen elo-syyskuun vaihteessa.
– Meille ilmoitetaan vähintään kymmenen päivää ennen aluksen saapumista, sanoo Ekokemin Suomen maajohtaja Jani Lösönen.
Aiemmat laivalastit sisältäneet teollisuuskemikaaleja
Suomeen on tuotu jo kaksi laivalastillista kemiallista jätettä Syyriasta. Aiemmat lastit ovat sisältäneet teollisuuskemikaaleja, jotka eivät ole koskaan olleet kemiallisia aseita tai niiden raaka-aineita. Yhteensä jätettä on tähän mennessä tuotu noin 300 tonnia.
Kolmas ja viimeinen laiva sisältää kemiallisten aseiden raaka-aineiden neutralointiprosessissa syntynyttä jätettä. Laivan mukana jätettä tulee runsaat 4 000 tonnia.
– Ensimmäiset laivaukset sisälsivät teollisuuskemikaaleja. Tämä viimeinen laivaus sisältää kemiallisten aseitten lähtöaineiden tuhoamisesta syntynyttä jätettä, Lösönen selittää.
Ekokemin Riihimäen laitoksella jäte ohjataan korkean lämpötilan polttoon. Poltosta syntyvät savukaasut ohjataan monivaiheiseen puhdistusjärjestelmään, jolla varmistetaan ettei ympäristöön pääse haitallisia pitoisuuksia.
Jäljelle jäänyt tuhka sijoitetaan sille suunnitellulle loppusijoituspaikalle. Lösösen mukaan kaikki vaaralliset aineet kuitenkin tuhoutuvat käsittelyn aikana.
Riskiarvioista ja varautumissuunnitelmista ei kerrota julkisuuteen

Lösösen mukaan vastaavia vaaraominaisuuksia sisältäviä aineita käsitellään Ekokemissä säännöllisesti.
– Teknisessä mielessä tässä ei ole mitään poikkeuksellista Ekokemille, mutta toki aina kun puhumme vaarallisten aineiden käsittelystä, vaaditaan huolellisuutta ja tarkkuutta toimintaan, Lösönen selittää.
– Se erityispiirre, joka tähän sisältyy on hankkeen kansainvälinen luonne, joka vaatii paljon yhteydenpitoa eri sidosryhmien kanssa, hän jatkaa.
Lösönen ei halua kertoa julkisuuteen hankkeeseen liittyvistä riskiarvioista ja varautumissuunnitelmista.
Ekokemin arvion mukaan viimeisen jäte-erän käsittely tulee kestämään useita kuukausia aina ensi vuoden puolelle saakka.
Juttua on muokattu 19.8. 2014 klo 16.32: Lasti ei ole vaarallisin Suomeen tuoduista, ja sen arvioitu määrä on runsas 4 000 tonnia, ei 400 kuten aiemmin mainittiin.