1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rehn: Salkuton komissaari ei ole tavoiteltava tehtävä

Helsingin Sanomien mukaan Jyrki Katainen voi jäädä kokonaan ilman omaa nimikkosalkkua Euroopan komissiossa. Salkuton komissaari voisi vastata isoista hankkeista ja muiden komissaarien töiden koordinoimisesta. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Riitta Myller katsoi Ykkösaamussa, ettei tämä olisi yksistään huono asia.

Jyrki Katainen. Kuva: Shimera / Etienne Ansotte / EU

Salkuton komissaari ei välttämättä ole kovin tavoiteltava tehtävä Suomen tai Suomen pätkäkomissaarin Jyrki Kataisen (kok.) kannalta, arvioi keskustan europarlamentaarikko ja entinen talouskomissaari Olli Rehn.

– Näistä koordinaatiotehtävistä tuppaa helposti tulemaan edustustehtäviä, hän sanoi tiistaina Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Rehn viittasi Helsingin Sanomien tiistaiseen uutiseen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Katainen voi jäädä syksyllä aloittavassa Euroopan komissiossa kokonaan ilman omaa portfoliota eli nimikkosalkkua.

Lehden mukaan salkuttomuus ei olisi kuitenkaan tappio vaan voitto, sillä salkuttomat komissaarit voisivat komission varapuheenjohtajina vastata isoista hankkeista ja muiden komissaarien töiden koordinoimisesta.

Sekä Rehn että eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Riitta Myller (sd.) tähdensivät Ykkösaamun haastattelussa, että kyse on toistaiseksi spekulaatiosta.

– Ymmärrän hyvin sen, että kun on 28 jäsenmaata ja Lissabonin sopimuksessa sovittiin, että kaikilla on oma komissaarinsa, jonkinlaista uudenlaista työnjakoa tarvitaan, etteivät asiat silppuunnu, Myller sanoi.

Hän ei pitänyt salkuttoman komissaarin tehtävää yksinomaan huonona asiana.

– Jos siihen ajatukseen on luottaminen, mikä Helsingin Sanomissa oli, että salkuton komissaari olisi ikään kuin sen yksikön päällikkö, silloin sillä olisi enemmän valtaa kuin jollain komissaarilla, jonka salkku on hyvin kevyt.

Rehn katsoi painavan salkun olevan varmin tapa hankkia vaikutusvaltaa yleisissä eurooppalaisissa asioissa. Tämän lisäksi on oltava vahva ja luottamuksellinen yhteys komission puheenjohtajaan, hän korosti.

– Toivon, että Jyrki Katainen saa sellaisen painavan salkun, jossa hän voi edistää Euroopan uudistumista ja kerätä sellaista poliittista pääomaa, jolla voi hoitaa myös Suomen kannalta tärkeitä asioita.

– Se on myös Suomen kannalta kaikkein tärkein tavoittelemisen arvoinen asia.