Luontokuvaaja voitti petolintujen luottamuksen – kanahaukkakin suostuu jo selfieen

Keski-Pohjanmaalla vanhassa kuusimetsässä voi nähdä auringonnousun aikaan erikoisen näyn. Tummaan tuulipukuun pukeutunut mies ottaa kännykällään yhteiskuvaa kanahaukan kanssa. Luottamuksen voittamisen taustalla on lukuisia tunteja tutustumista.

Kotimaa
Kuvassa Jani Ylikangas ja kanahaukka
Jani Ylikangas

– Ne ovat lakanneet piittaamasta minusta ja huomanneet, ettei minusta ole vaaraa. Ne ovat tottuneet ihmiseen samalla tavalla kuin esimerkiksi naakat ja lokit kaupungeissa, petolintuja kuvaava Jani Ylikangas kertoo.

Innostus petolintujen tarkkailemiseen syntyi jo lapsena. Niissä oli tiettyä villeyttä ja mystiikkaa, jotka alkoivat kiinnostaa. Tapa ottaa haukka- tai pöllöselfieitä taas syntyi puolivahingossa, kun kännykkä kulki luontoretkillä aina mukana.

– Otin ensimmäisen yhteiskuvan silloin, kun huomasin linnun suhtautuvan minuun täysin piittaamattomasti.

Ylikangas ei itse pitänyt kuvaa erityisen ihmeellisenä, mutta kavereiden ihmetys ja innostus ovat saaneet jatkamaan tapaa. Hän ottaa yhteiskuvan aina silloin, kun voittaa uuden linnun luottamuksen

– Kaverikuva on kiva muisto, mutta toisaalta myös vähän itsekästä. Ei lintu välttämättä tykkää siitä, että alan kännykän kanssa räpeltää. Ja eiväthän ne oikeasti ystäviäni ole – vaan villejä otuksia.

Onhan se kiva muisto, mutta toisaalta myös vähän itsekästä.

Jani Ylikangas

Kanahaukoilla kamerapelko

Kännykkäselfiet eivät ole metsäretkien päätavoite. Mukana kulkee kolmekiloinen kamera, jolla Jani Ylikangas ottaa perinteisempiä luontokuvia.

– Lähelle pääseminen ei ole pääasia tai -tavoite. Luottamuksen voittamisen jälkeen olen päässyt kuvaamaan lintuja niiden normaaleissa puuhissa. Esimerkiksi nukkuvan haukan kuvaaminen vaatii aikaa ja työtä.

Kanahaukka Jani Ylikankaan kuvaamana.
Kanahaukka.Jani Ylikangas.

Ylikangas on huomannut, että kanahaukoilla on aikaisempien kokemusten takia usein kamerakammo.

– Ne saattavat luulla minua pyssymieheksi, kun osoitan niitä kameralla.

Välillä kuvaaminenkin on sivuseikka.

– Kyllä siinä hienoa on vain ne aamuhetketkin – auringonnousu luonnossa sekä pöllöjen ja haukkojen kanssa oleminen.

Säännöllisten käyntien lisäksi on tärkeää, ettei koskaan riko lintujen luottamusta. Esimerkiksi haukka ei unohda sitä koskaan.

Jani Ylikangas

Pikkulinnut paljastavat petolinnun paikan

Lintujen löytäminen perustuu huolelliseen taustatyöhön. Ylikangas on tutustunut reviiriin sekä etsinyt petolintujen lepopuut ja ruokailupaikat. Lopulta linnut löytyvät pikkulintujen varoitusäänien perusteella.

Ylikangas ei yleensä lähesty lintuja suoraan, vaan odottaa niiden lähestymistä. Hän ei piileskele, vaan tekee läsnäolonsa linnulle selväksi.

– Ei saa antaa sellaista kuvaa, että olisi saalistamassa. En houkuttele niitä lähelleni äänellä tai ruualla.

Hiiripöllö Jani Ylikankaan kuvaamana.
Hiiripöllö.Jani Ylikangas.

Luottamuksen voittaminen perustuu pitkään ajanjaksoon ja säännöllisiin käynteihin. Ylikangas käy parin tunnin reissulla aikaisin aamulla ennen kuin muu perhe herää tai ennen työpäivää. Joskus hän kuvaa vasta auringonlaskun aikaan.

– Säännöllisten käyntien lisäksi on tärkeää, ettei koskaan riko lintujen luottamusta. Esimerkiksi haukka ei unohda sitä koskaan.

Ylikangas ei osaa sanoa, miten linnut voivat muistaa hänet.

– Kaukaa ne jo tunnistavat. Jos otan toisen ihmisen mukaan, haukka saattaa lähteä jo sadan metrin päästä karkuun.