1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Mitaleita rohmuava moukarimummo matkaa EM-kisoihin – video

Moukari kaartaa tarkasti puupinon ja kesäkurpitsaviljelysten välissä. Nakkilalaisen mökkinsä pihassa sadonkorjuun lomassa voimaharjoittelujaan tekee kahdeksankymppinen Eila Mikola. Sisukas veteraaniurheilija valmistautuu rikkomaan jälleen uusia ennätyksiä Turkin EM-kilpailuissa.

80-vuotias Eila Mikola heittää moukaria
Kati Rantala / Yle

Porilainen Eila Mikola on harrastanut urheilua lapsuudestaan asti. Ensimmäisiin hiihtokilpailuihin hän osallistui 14-vuotiaana. Palkintokaappi on täyttynyt nopeasti vuosien varrella. Vielä 80-vuotiaanakin hän pesee kilpakumppaninsa mennen tullen.

– Tänä vuonna Turussa järjestettiin kaksi kilpailua, joissa palkintoja jaettiin vain uusien Suomen- tai maailmanennätysten tekijöille. Tein ensimmäisessä kilpailussa neljä Suomen ennätystä ja toisessa paransin kolmea ennätystä. Vähän tuli paha mieli, kun vein melkein kaikki pokaalit, Mikola murehtii.

Jokainen kilpailee päivän kunnon mukaan

Useita ennätyksiä rikkonut Eila Mikola ei osallistu kilpailuihin mitalinkiilto silmissään. Hänen mukaansa kilpailujen ilmapiiri on niin erityislaatuinen, että se kannustaa urheilijaa jatkamaan.

– Veteraanikilpailuissa tunnelma on kannustava eikä paineita ole. Jokainen kilpailee omalla tasollaan ja sen mukaan minkälainen päivän kunto sattuu olemaan. Tietysti kaikki yrittävät silti parhaansa, Mikola kertoo.

Tekniikka hukassa painojen kanssa

Urheilijapiireissä Eila Mikola tunnetaan erityisesti moukarin- ja painonheittäjänä. Niissä lajeissa hän lähteekin edustamaan Suomea Turkissa järjestettäviin EM-kilpailuihin.

– Erityisesti moukarista tykkään. Painonheitto on ollut kansainvälisesti vahvin lajini ja siinä voitin ensimmäisen maailmanmestaruutenikin, Mikola kertoo.

Hän harmittelee, että nyt lajin tekniikka on niin hukassa, ettei heitto onnistu millään.

– Vähän lohduttaa, kun katsoo noita aikuisten kilpailuja, ei niissäkään kaikilla ole tekniikka kunnossa, Mikola jatkaa.

Mikolan haaveissa on hypätä myös pituutta Turkissa. Hän on jo ilmoittautunut kilpailuun, mutta pohtii vielä osallistumistaan lajissa. Heittolajien viisiotteluun hän aikoo osallistua, vaikka keihäs onkin kuulemma pienoinen "murheenkryyni". Lisäksi kaarta pitäisi löytää myös kuulalle ja kiekolle.