1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Tiukka verotus korottaa e-kirjan hintaa

Kustantajat syyttävät verotusta e-kirjojen huonosta myynnistä. E-kirjasta on maksettava tällä hetkellä korkeampaa veroa kuin painetusta kirjasta.

Kuva: Arne Dedert

E-kirjat ovat viime vuosina vallanneet markkinoita niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassakin, mutta Suomessa sähköiset kirjat eivät käy kaupaksi. Kaikista Suomessa myydyistä kirjoista alle prosentti on e-kirjoja.

Yksi syy e-kirjojen heikolle menekille ovat hinnat, jotka ovat usein yhtä korkeita kuin paperikirjoilla siitä huolimatta, että e-kirjoissa ei ole paino- ja jakelukustannuksia.

Suomen kustannusyhdistyksen lukujen mukaan noin kolmannes paperikirjan hinnasta kuluu painamiseen, varastointiin ja jakeluun. E-kirjaan sisältyy uusia kuluja, kuten serveritila ja paperikirjaa tiukempi verotus. E-kirjojen arvonlisävero on 24 prosenttia, kun taas painetun kirjan veroprosentti on 10.

Otavan digitaalisen kustannuksen päällikön, Fredrik Rahkan mukaan e-kirjan tuottaminen ei loppujen lopuksi tule kustantajalle juurikaan paperikirjaa halvemmaksi.

– Suhteellisen pieni osa kirjan hinnasta muodostuu painokuluista. Onko kirja painetussa muodossa vai sähköisessä muodossa, niin sillä ei ole suurta vaikutusta hintaan.

Fredrik Rahka uskoo kuitenkin e-kirjojen hintojen laskevan vielä tulevaisuudessa.

– Tällä hetkellähän vanhempia kirjoja myydään jo huomattavasti halvemmalla sähköisinä kuin painettuina kirjoina. Perushintatason laskusta en osaa sanoa, mutta tulevaisuudessa nähdään varmasti enemmän alennuskampanjoita ja sesonkimyyntejä kuin nykyään.

E-kirjojen myynti tyrehtynyt lähes täysin

Suomen Kustannusyhdistyksen tilastojen mukaan sähköisten kirjojen myynti kasvoi viime vuonna 1,7 prosenttia, kun vuosikasvu on aiempina vuosina ollut parhaimmillaan jopa 29 prosenttia.

Elisa Kirja-palvelusta vastaava Essi Manner uskoo korkeiden hintojen olevan ainakin osasyy e-kirjojen jämähtäneeseen kasvuun.

– E-kirjojen hinta hakee varmasti vielä tasoaan, tämä on kuitenkin sen verran uusi juttu Suomessa. Toivottavasti nyt löydetään se hintojen perustaso, mutta varmasti uutuuskirjojen hinnat vaihtelevat jatkossakin, samalla tavalla kuin paperikirjoissakin.