1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Tiukka verotus korottaa e-kirjan hintaa

Kustantajat syyttävät verotusta e-kirjojen huonosta myynnistä. E-kirjasta on maksettava tällä hetkellä korkeampaa veroa kuin painetusta kirjasta.

kirjallisuus
e-kirja.
Arne Dedert

E-kirjat ovat viime vuosina vallanneet markkinoita niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassakin, mutta Suomessa sähköiset kirjat eivät käy kaupaksi. Kaikista Suomessa myydyistä kirjoista alle prosentti on e-kirjoja.

Yksi syy e-kirjojen heikolle menekille ovat hinnat, jotka ovat usein yhtä korkeita kuin paperikirjoilla siitä huolimatta, että e-kirjoissa ei ole paino- ja jakelukustannuksia.

Suomen kustannusyhdistyksen lukujen mukaan noin kolmannes paperikirjan hinnasta kuluu painamiseen, varastointiin ja jakeluun. E-kirjaan sisältyy uusia kuluja, kuten serveritila ja paperikirjaa tiukempi verotus. E-kirjojen arvonlisävero on 24 prosenttia, kun taas painetun kirjan veroprosentti on 10.

Otavan digitaalisen kustannuksen päällikön, Fredrik Rahkan mukaan e-kirjan tuottaminen ei loppujen lopuksi tule kustantajalle juurikaan paperikirjaa halvemmaksi.

– Suhteellisen pieni osa kirjan hinnasta muodostuu painokuluista. Onko kirja painetussa muodossa vai sähköisessä muodossa, niin sillä ei ole suurta vaikutusta hintaan.

Fredrik Rahka uskoo kuitenkin e-kirjojen hintojen laskevan vielä tulevaisuudessa.

– Tällä hetkellähän vanhempia kirjoja myydään jo huomattavasti halvemmalla sähköisinä kuin painettuina kirjoina. Perushintatason laskusta en osaa sanoa, mutta tulevaisuudessa nähdään varmasti enemmän alennuskampanjoita ja sesonkimyyntejä kuin nykyään.

E-kirjojen myynti tyrehtynyt lähes täysin

Suomen Kustannusyhdistyksen tilastojen mukaan sähköisten kirjojen myynti kasvoi viime vuonna 1,7 prosenttia, kun vuosikasvu on aiempina vuosina ollut parhaimmillaan jopa 29 prosenttia.

Elisa Kirja-palvelusta vastaava Essi Manner uskoo korkeiden hintojen olevan ainakin osasyy e-kirjojen jämähtäneeseen kasvuun.

– E-kirjojen hinta hakee varmasti vielä tasoaan, tämä on kuitenkin sen verran uusi juttu Suomessa. Toivottavasti nyt löydetään se hintojen perustaso, mutta varmasti uutuuskirjojen hinnat vaihtelevat jatkossakin, samalla tavalla kuin paperikirjoissakin.

Lue seuraavaksi