1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pitkä perinne on hiipunut: työpaikoilta ei enää rynnätä vapaille 20. elokuuta

Yhä harvempi metsästäjä ottaa enää töistä vapaata sorsanmetsästyksen takia. Vielä parikymmentä vuotta sitten tilanne oli toinen. Nykyään metsästyskausi aloitetaan viikonloppuna tai arkivapaat käytetään karhu- ja kyyhkysjahtiin.

luonto
Mies metsästää koiran kanssa pellolla.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Keskellä viikkoa alkava sorsanmetsästyskausi ei ole enää monillekaan suomalaisille syy pyytää vapaapäivää töistä. Sorsastuskauden avausta on perinteisesti pidetty varsinkin maaseudulla päivänä, jolloin tietyiltä aloilta on hankala saada tekijöitä töihin.

Kun vielä parikymmentä vuotta sitten sorsanmetsästäjät rynnivät parhaille apajille avajaispäivänä, nykyään moni malttaa odottaa harrastuksensa kanssa viikonloppuun tai jättää sen kokonaan väliin.

– Kyllä joku 15 vuotta sitten on otettu enemmän vapaapäiviä sorsanmetsästystä varten ja aloituspäivään osallistuminen oli yleisempää. Nyt alkukiihko on jotenkin rauhoittunut ja huomataan, että kyllä sitä ehtii myöhemminkin, kertoo Harri Hänninen Rastunsuon erämiehistä Pohjois-Savon Rautalammilta.

Hännisen mukaan tilanne on muuttunut muun muassa siksi, että asukasluku Rautalammilla on pienentynyt. Myös suuret ikäluokat ovat pitkälti jättäytyneet pois metsästysharrastuksen parista.

– Ennen sorsametsälle lähdettiin isoilla joukoilla, nyt nämä samat porukat eli ns. suuret ikäluokat ovat jo niin vanhoja, että sorsat saa lennellä aika rauhassa. Nuorempia sorsanmetsästys ei niin paljon kiinnosta.

Vapaapäivät käytetään muiden lajien metsästykseen

Hänninen kertoo itsekin ottaneensa vapaata töistä nuorempana päästäkseen sorsajahtiin ensimmäisten joukossa. Hänen mukaansa edelleen osa nuorista ottaa vapaapäiviä, mutta moni muu saalis kiinnostaa nykyään enemmän.

Alkukiihko on jotenkin rauhoittunut ja huomataan, että kyllä sitä ehtii myöhemminkin.

Harri Hänninen

– Metsästys jakaantuu nykyään selkeästi useampaan lajiin. Esimerkiksi jäniksiä, kettuja ja metsäkanalintuja metsästetään huomattavasti enemmän kuin sorsia. Myös hirvenpyynti alkaa syyskuussa viikonloppuna, mutta moni saattaa ottaa sitä varten vielä alkuviikosta vapaapäiviä.

Myös muualla on havaittu sama ilmiö. Sorsanmetsästyskauden aloitus ei saa ihmisiä jättäytymään töistä vapaalle, mutta vapaapäiviä saatetaan ottaa yhä vaikkapa metsäkanalintujen metsästystä varten.

– Nyt moni järjestää lomansa enemmänkin syyskuulle, kun kanalintujen metsästys alkaa kymmenes päivä. Kuitenkin kymmenen vuotta sitten loma- ja vapaapäiviä käytettiin huomattavasti enemmän sorsanmetsästyskauden aloitukseen, kertoo varapuheenjohtaja Väinö Tapaninen metsästys- ja kalastusseura Joukahaisesta Maaningalta.

"Edelleen savolainen perinne"

Ylä-Savossa metsästysperinne on yhä vahvaa ja esimerkiksi vieremäläisellä metsäkoneyhtiö Ponssella on totuttu siihen, että lomapyyntöjä tulee runsaasti loppukesän ja alkusyksyn väliselle ajalle. Ponssella työskentelevä Jarkko Ahtonen kertoo, että moni työntekijä on tänäkin vuonna säästänyt lomapäiviä syksyä varten. Suurin osa lähtee kuitenkin muuhun kuin sorsanmetsästykseen.

– Sorsanlihaa ei arvosteta enää niin paljon. Nyt arvokkaana pidetään esimerkiksi sepelkyyhkyjä. Itse kävin vuosia sorsametsällä, mutta viimeiset viisi vuotta olen ottanut vapaapäivän karhujahtia varten. Tänä vuonna lähden Suomussalmelle metsästämään karhuja.

Nyt arvokkaana pidetään esimerkiksi sepelkyyhkyjä.

Jarkko Ahtonen

Ahtonen toivoo, että sorsanmetsästyskauden aloitus siirrettäisiin jatkossa esimerkiksi lauantaille. Se saattaisi houkuttaa enemmän ihmisiä harrastuksen pariin.

– Kaikilla ei välttämättä ole niin helppoa saada edes vapaapäiviä keskellä viikkoa ja lauantai on muutenkin yleisin metsästyspäivä. Mutta vaikka vapaapäivien ottaminen on vähentynyt, niin onhan se edelleen aika savolainen perinne.

Metsästäjien määrä pudonnut viidenneksellä

Sorsasaaliiden uskotaan olevan tänä vuonna kohtalaisia tai jopa heikkoja. Parhaiten saatavilla on heinäsorsia ja tavia.

– Monet poikueet ovat jo lähteneet muuttomatkalle, koska takana on pitkä ja kuuma kesä. Tuulisella säällä tulee paremmat saaliit, mutta jos sää selkenee, kaislikot tyhjenee kyllä jo muutamasta paukusta, arvioi Väinö Tapaninen metsästys- ja kalastusseura Joukahaisesta.

Sorsanmetsästykseen osallistuu tänä vuonna Pohjois-Savossa arviolta 10 000 metsästäjää. Määrä on pudonnut noin viidenneksellä kymmenen vuoden aikana. Parhaimmillaan sorsia on jahdannut puolet maakunnan metsästäjistä. Sorsanmetsästyskausi oli huipussaan 1990-luvun alkupuolella. Pohjois-Savossa on vajaat 30 000 metsästäjää.

Lue seuraavaksi