yle.fi-etusivu

Ukraina sekoittaa Fennovoima-pakkaa – kansanedustajien kannat kotimaiseen omistukseen hukassa

Yle Uutisten kyselyssä eduskuntaryhmien puheenjohtajista kaksi voi kannattaa Fennovoiman ydinvoimalan rakentamista, jos suomalaiset omistavat siitä vähintään 50–53 prosenttia. Neljä ei vielä ota kantaa ja loput neljä vastustaa ydinvoimalaa periaatteellisista syistä. Epävarmojen kantojen taustalla on osaltaan kiristynyt tilanne Ukrainassa.

talous
Havainnekuva suunnitellusta ydinvoimalasta.
Havainnekuva suunnitellusta ydinvoimalasta. Fennovoima

Pyhäjoelle kaavaillun Fennovoiman ydinvoimalalle on vaadittu elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) suulla ”selkeää kotimaista omistusta”.

Ministeri ja ministeriö eivät kuitenkaan ole kertoneet julkisuuteen, kuinka suuri osa ydinvoimalasta pitäisi olla suomalaisomistuksessa.

Yle Uutisten kyselyssä kaksi eduskuntaryhmän puheenjohtajaa vaatii ydinvoimalalta vähintään 50–53 prosentin suomalaisomistusta. Viisi puolestaan vastustaa ydinvoimalaa periaatteellisista syistä ja kolme ei ota kantaa vielä esitykseen.

Osaltaan kansanedustajat hakevat kantojaan, koska kansainvälinen tilanne on kiristynyt ja Venäjä pani toimeen vastapakotteet elokuun alussa.

– Vaikea ottaa kantaa siihen, mikä olisi sopiva omistusosuus, ettei synny riippuvaisuussuhdetta Venäjään. Luulen, että harva päättäjä haluaa tällaisen suhteen syntyvän, kertoo RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mikaela Nylander.

Nylanderin mukaan RKP:n eduskuntaryhmän Fennovoiman kannattajat ovat jakaantuneet kahtia. Puolet kansanedustajista ovat takajaloillaan Rosatomin osakkuuden ja kansainvälisen tilanteen takia.

Toiselle puoliskolle taas omistuspohjalla ei ole merkitystä. Henkilökohtaisesti hän pitää riippuvuussuhdetta huonona, sillä Venäjä ”valtiona ei ole vakaa”.

Siitä johtuen ydinvoimalatyömaalle voisi koitua odottamattomia yllätyksiä.

– Olemme nähneet vuosien varrella, että Venäjä on asettanut tilapäisiä lakeja, jotka hankaloittavat asioimista venäläisten yritysten kanssa. Näitä esimerkkejä löytyy.

Grafiikkaa.
Eduskuntaryhmien puheenjohtajatYle Uutisgrafiikka

Kansanedustajat seuraavat puheenjohtajien mallia 

Venäjän valtiollinen ydinvoimayhtiö Rosatom omistaa Pyhäjoen ydinvoimalasta nyt 34 prosenttia. Suomalaisten osuus on Fennovoiman mukaan 52 prosenttia.

Yhtiö ei kuitenkaan miinusta suomalaisomistajista pois Rautaruukkia ja Kestraa. Kestra ilmoitti maaliskuussa jättävän ydinvoimalan rakentamisen muiden harteille ja Rautaruukki päätyi heinäkuussa ruotsalaisen SSAB:n haltuun.

Kestra omistaa 4,5 ja SSAB 3,3 prosenttia Fennovoimasta. Yksinkertaisen yhtälön mukaan suomalaisomistus putoaa ydinvoimalassa noin 44,2 prosenttiin.

Fennovoima on tosin neuvotellut viime kuukaudet uusien kotimaisten osakkaiden houkuttelemiseksi yhtiöön.

Merkittävä osa Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista päästäisi Fennovoiman neuvottelijat helpolla. Vastanneista 82 kansanedustajista 29:lle riittäisi, jos kotimaiset osakkaat omistaisivat vähintään 50-53 prosenttia ydinvoimalasta.

Yksi heistä on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman, joka tosin esittää varauksen kantaansa.

– Kun hanketta on perusteltu teollisuuden energiatarpeella, lähtökohta on se, että kotimainen teollisuus on omistajana mukana.

Backmanille ei riitä, että kotimaisiksi osakkaiksi saataisiin pelkästään julkisia toimijoita mukaan. SDP:n ryhmyri myös toteaa, että ulko- ja turvallisuuspolitiikalla on vaikutusta kansanedustajien päätöksiin.

– Halutaan pitää kotimainen enemmistöomistus ja tässä mielessä puhtaasti esimerkiksi venäläiseen enemmistöomistukseen perustuva ratkaisu tuskin tulee kysymykseen.

Kaksitoista kansanedustajaa vaatii ydinvoimalalta 54-57 prosentin kotimaista omistusta ja yksitoista nostaa rimaa vielä korkeammalle. 30 kansanedustajan kanta ei puolestaan riipu omistuspohjasta.

Suurin osa eli 118 kansanedustajaa ei vastannut kyselyyn. Useat heistä pohtivat yhä kantaansa.

Mielipiteet vaihtelevat puolueiden sisällä 

Grafiikkaa.
Kansanedustajat.Yle Uutisgrafiikka

Ydinvoimaa koskevat kysymykset ovat perinteisesti olleet eduskunnassa omantunnon kysymyksiä, eli puolue ei ole vaatinut edustajiaan äänestämään mielipiteensä mukaisesti.

Omantunnon vapaus koskee myös Fennovoiman täydennettyä periaatelupaa ja se näkyy kansanedustajien vastauksissa.

Neljän suurimman puolueen (kokoomus, SDP, perussuomalaiset ja keskusta) vastaukset hajautuvat eri vaihtoehtojen välillä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen haluaa odottaa, että hänen puolueensa ministeri Vapaavuori valmistelee esityksensä ennen kuin hän ottaa Fennovoiman omistukseen kantaa.

– Lähtökohtaisesti on parempi, jos meillä on Suomessa tuotettua ydinvoimaa verrattuna siihen, että olemme nyt Venäjältä tulevan ydinvoiman varassa. Ja sitä tuottaa suomalaisenemmistöinen yhtiö.

Satonen kuitenkin sanoo, ettei hieman yli 50 prosentin suomalaisomistus kuitenkaan riitä. Tärkeintä on hänen mukaansa on se, että Suomi pääsee energian tuotannossa entistä omavaraisemmaksi.

Pienimmät puolueet ovat isoja yhtenäisempiä. Kyselyyn vastanneet vihreät, vasemmistoliittolaiset ja vasenryhmän jäsenet sanovat, että heidän kantansa ei riipu omistuspohjasta.

Suurin osa heistä vastustaa Fennovoiman hanketta muista syistä.