Leuto talvi suosi sinisorsan pesintää, muiden sorsalintujen kannat taantuvat

Metsästäjille on luvassa runsas sinisorsasaalis. Kanta on kasvanut viime vuodesta koko maasa lähes kolmanneksen. Kainuussa ammuttiin viime vuonna runsaat kymmenentuhatta sinisorsaa.

luonto
Kuvassa sinisorsauros vedessä
Kia-Frega Prepula / Yle

Sinisorsan poikastuotto on hyötynyt leudosta talvesta. Sen sijaan jouhisorsan, heinätavin ja tukkasotkan kannat ovat taantuneet jo useita vuosia.

Vesilinnut viihtyvät monimuotoisilla kosteikoilla, joilla on linnuille sekä hyviä ruokailumahdollisuuksia että suojaa.

Suomen yli 300 000 metsästäjästä reilut 100 00 osallistuu sorsastukseen, joka kestää elokuun 20. päivästä joulukuun loppuun.

Vesilintuja ammuttiin vuonna 2013 yli 500 000 yksilöä. Yleisin saalislaji oli sinisorsa, joita saatiin saaliiksi noin 282 000 yksilöä.

Valvontaa Oulujärvellä

Poliisi ja Metsähallituksen erätarkastajat valvovat jahdin sujumista. Oulun poliisilaitoksen alueella valvontaa suunnataan erityisesti suosituille jahtialueille Hailuotoon,
Liminganlahdelle ja Oulujärvelle. Valvonnassa kiinnitetään erityisesti huomiota metsästyslain ja rauhoitusalueiden yleiseen noudattamiseen sekä veneilyn turvallisuuteen.

Jahtiin lähtevien metsästjien on hyvä pitää mielessä myös rajoitukset. Esimerkiksi metsähanhen metsästys on kielletty koko maassa.

Metsästysrajoituksen tavoitteena on vähentää Suomessa pesivän taigametsähanhen kantaan kohdistuvaa metsästyspainetta sekä pesimäalueilla että muuton aikaisilla levähdysalueilla.