1. yle.fi
  2. Uutiset

Syömäkelpoista ruokaa menee vieläkin ohi suun roskiin

Ylijäämäruoan eteenpäin jakamisen käytännöt vaihtelevat kauppojen välillä. Osa kauppiaista suhtautuu mutkattomasti toimijoihin, jotka pelastavat leivät, lihat, kasvit ja kasvikset joutumasta roskakoriin. Kajaanissa toimiva Päiväkeskus valmistaa ylijäämäruoasta mm. kaksi lämmintä ruokaa viikossa.

Tähderuoka
Sämpylöitä kaupan irtomyyntipisteessä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kajaanissa toimivan tavaratalo Prisman kauppias Pasi Piirainen kertoo, että heiltä jäänyt ylijäämäruoka menee kolmelle eri toimijalle.

– Kaikki syöntikelpoinen ruoka saadaan jaettua heidän kesken.

– Eniten jää leipää, on myös muutakin ruokaa. Lihaa, vihanneksia ja kasviksia. Joinakin päivinä ruokaa ei jää ollenkaan jaettavaksi. Tilaukset osataan pitää niin hyvin oikeissa määrissä, kertoo Pasi Piirainen.

Kajaanin Citymarketissa ei suostuta arvioimaan, miten paljon heiltä jää yli ruokaa. Kauppiaan mukaan leipiä on annettu jonkin verran eläinten ruoaksi. Tällä hetkellä Citymarketista ei lahjoiteta ylijäämäruokaa eteenpäin.

– Ruoan lahjoittaminen hyväntekeväisyystahoille ei ole kuitenkaan poissuljettua, jos ruoan haku toteutetaan Eviran säännösten mukaisesti, sanoo Sanna Vuorialho.

Kajaanissa toimiva päiväkeskus saa kaksi kertaa viikossa käyttöönsä Prisman ylijäämäruokaa.

– Siitä voidaan valmistaa kahdesti viikossa lämmin ruoka, lisäksi siitä saadaan aamiainen. Hedelmät ja vihannekset voidaan jakaa täällä kävijöiden kesken. Se on ollut meille todella iso apu, sanoo vastaava ohjaaja Ilkka Suokko.

Tähderuoka halutaan jakaa eteenpäin vastuullisen kumppanin voimin

Isoja ruokamääriä päivittäin valmistava liikelaitos Kajaanin Mamselli on onnistunut johtaja Tuija Vuorisen mukaan pienentämään tähderuoan määrää yhdessä asiakkaiden kanssa.

– Karkea esimerkki koskee vaikkapa kouluruokailua. Opettaja voi ilmoittaa meille tänne, että iso osa tietyn yläkoulun oppilaista on tutustumassa työelämään. Näin ollen meidän on ihan turha valmistaa ruokaa niin paljon kuin sellaisena aikana, jolloin oppilaat olisivat sitä normaalisti syömässä.

Muualta Suomesta tulleet positiiviset onnistumiset tähderuoan hyödyntämisestä ovat kannustaneet meitäkin.

Tuija Vuorinen

Samalla Tuija Vuorinen toteaa, että he olisivat valmiita jakamaan eteenpäin sen vähäisenkin jäävän ruoan.

– Muualta Suomesta tulleet positiiviset onnistumiset tähderuoan hyödyntämisestä ovat kannustaneet meitäkin. Minun puolestani asia voidaan laittaa vaikka heti käytäntöön, kun löytyy vastuullinen yhteistyötaho, joka ymmärtää ruokatuotantoon liittyvät omavalvonta-asiat.

– Pitää olla tiedossa kuljetuksen hoitaminen, siihen liittyvä kalusto, organisointi ja ymmärrys, että tähderuoaksi voi jäädä jonakin päivänä pelkkiä perunoita ja toisena pelkkää makkarakastiketta, valaisee Tuija Vuorinen.

Yksi taho, jonka kanssa liikelaitos Kajaanin Mamselli voisi asiaa viedä eteenpäin, on kaupungissa toimiva Kajaanin Työvoimayhdistys.

– Toimimme vastuullisesti ja haluamme osaltamme toimia yhteiskunnan hyväksi. Nyt vain tarvitaan koko paketin avaaminen, jotta saisimme monta tahoa hyödyttävän lopputuloksen.

Työvoimayhdistyksen puheenjohtaja Lauri Niiranen on kiinnostunut tähderuoan vastaanotosta.

– Meillä on jo olemassa tarvittavaa kalustoa, joten nyt täytyy löytää aikaa istua saman pöydän ääreen ja sopia jatkosta.

Lue seuraavaksi