Kohuohitus johti syytteeseen – käräjillä katsotaan todistusaineistona kaksi videota

Vaarallinen ohitus on johtanut syytteeseen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Hauholla kesäkuussa sattuneesta ohituksesta kuvattu video levisi laajasti Facebookissa. Oikeudessa tullaankin katsomaan peräti kaksi videota tapahtumasta. Yksityishenkilöiden kuvaamien liikennevideoiden käyttö todistusaineistona on tuore ilmiö, mutta syyttäjä arvelee niiden yleistyvän jatkossa.

Kotimaa
Auto maantiellä
Kuvakaappaus Facebook-videosta

Valtatie 12:lla Hauhon Vitsiälässä kesäkuussa kuvatussa videossa henkilöauto ohittaa täpärästi raskaan ajoneuvon, vaikka vastaan tulee moottoripyörä. Palattuaan omalle kaistalleen henkilöauto näyttää jarruttavan rajusti ja raskaan ajoneuvon kuljettaja joutuu väistämään osin vastaantulevien kaistalle peräänajon välttämiseksi. Videon kuvannut rekkakuski laittoi sen Facebookiin ja sitä on jaettu kymmeniätuhansia kertoja.

Kihlakunnansyyttäjä Matti Torkkel Hämeenlinnan käräjäoikeudesta on nyt päätynyt syyttämään henkilöauton kuljettajaa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

– Kun näistä videoista olosuhteita tarkastelee, sitä itse tilannetta, niin minusta se on kokonaisuutena ollut sellainen, että perusteet tälle ratkaisulle mielestäni ovat olemassa, kertoo Torkkel.

Syyttäjän rangaistusvaatimus on sakkoa ja ajokieltoa.

– Tänä aamuna olen paperit käräjäoikeuden kansliaan tuonut, he ratkaisevat käsittelypäivän ja käsittelijän.

Torkkelin mukaan Facebookiin videon ladanneen rekkakuskin osuutta tapahtumiin syylliseksi epäiltynä ei käsitelty esitutkinnassa lainkaan eikä Torkkelkaan nähnyt sellaiseen perusteita.

Liikennevideot yleistyvät - tulevat myös todistusaineistoksi

Autoon asennettavat kamerat ovat varsin uusia tulokkaita elektroniikkamarkkinoille. Jo muutaman kympin investoinnilla saa kojelaudalle kapineen, joka aloittaa tallentamisen automaattisesti, kun auto käynnistyy. Syyttäjä Matti Torkkelkin on uuden tilanteen edessä, kun jutussa käytetään todisteena ei vain yhtä, vaan peräti kahta videotallennetta.

– Kyllä tämä kieltämättä aika erikoinen tilanne on. Ei minulle ole tällaista ennen vastaan tullut, että joku autokameroilla kuvaa tilannetta. Paitsi että tämä yhdistelmäajoneuvon kuljettaja kuvasi tilanteen, niin niin teki myös epäilty, eli niitä molempien kuvaamia pätkiä katsellaan aikanaan varmaan täällä käräjillä.

– Tokihan näitä poliisin ottamia on ollut varmaan kymmeniä, mutta että joku yksityishenkilö lähtee kuvaamaan, niin ei ole tällaista vastaan tullut.

Torkkel arvelee, että autokameroiden yleistyminen voi merkitä videotodisteiden yleistymistä myös oikeudessa. Kuvaamisen kasvu voi jopa muuttaa autoilijoiden liikennekäyttäytymistä.

– Voi olla, että tämmöisillä oma merkityksensä tulee olemaan, kun tiedetään, että kuvattavia varmaan löytyy, Torkkel naurahtaa.