Neuvola opastaa: Älä katso netistä kaikkea raskausaikana

Internet tarjoaa odottaville äideille hyödyllisen tiedon lisäksi myös väärää ja huonoa tietoa, joka voi aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa. Terveydenhoitaja muistuttaa, että yleensä nettiin päätyvät vain ikävimmät tapaukset esimerkiksi synnytyskokemuksista.

internet
Nainen raskaana
Tommi Parkkinen / Yle

Kajaanin neuvoloissa netin käyttöä on jouduttu hillitsemään ja ohjeistamaan, etteivät äidit eksyisi kaikkein huonoimmille sivuille.

Neuvoloissa opastetaan netin käytössä kertomalla, miltä sivuilta esimerkiksi raskauteen ja synnytykseen sekä vauvan hoitoon liittyvää tietoa kannattaa käydä etsimässä.

– Perhevalmennuksessa annetaan lippuja, missä on lueteltu hyviä sivustoja. Neuvolassa suosittelemme myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton (siirryt toiseen palveluun) sivuja, imetyssivustoa (siirryt toiseen palveluun) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (siirryt toiseen palveluun) sivuja, missä on ajankohtaista tietoa esimerkiksi rokotuksista ja niiden vaikutuksista, kertoo terveydenhoitaja Marja Karppinen Keskusneuvolasta.

Karppisen mukaan neuvolan on ollut pakko tehdä ohjeistuksia, koska internetissä on myös sivuja, joilla on väärää ja huonoa tietoa. Karppinen myös huomauttaa, että esimerkiksi synnytyksestä internettiin päätyvät yleensä vain ikävimmät tapaukset.

– Se aiheuttaa ahdistusta tai pelkoa, kun luetaan, miten hirveää synnytys on. Monesti netissä ei ole niitä ihania kokemuksia synnytyksestä ja tunteista, mitä äidille synnytyksestä jää.

Nettivideot eivät ole synnytysvalmennusta

Esimerkiksi synnytysvideoita ei kannata eikä ole pakko käydä katsomassa netissä, terveydenhoitaja Marja Karppinen huomauttaa.

Varsinkaan odotusajan alkuvaiheessa ei kannata mennä katsomaan synnytysvideoita.

Marja Karppinen

– Varsinkaan odotusajan alkuvaiheessa ei kannata mennä katsomaan synnytysvideoita. Kunhan aika on kypsä ja ollaan yli 30 raskausviikon, niin sitten videoita voi katsoa jos haluaa. Synnytysvalmennus on kuitenkin sitä varten, että siellä käydään läpi synnytystä ja saadaan siitä faktatietoa.

Vaikka tietoa etsitään paljon netistä, kysytään neuvoja yhä edelleen paljon nimenomaan neuvolasta.

– Netistä löytyneet tiedot tarkastetaan usein meiltä ja asiakkaat kuuntelevat ja ottavat hyvin neuvoja vastaan neuvolasta. Joskus saa ihan miettiä, mitä kaikkea ohjeistaa, koska ihmiset tekevät juuri sillä tavalla kuin on neuvottu, Karppinen naurahtaa.