1. yle.fi
  2. Uutiset

Millinkin rako riittää: Luteet leviävät koteihin ja sairaaloihin

Luteet ovat lisääntyneet ympäri maailman viimeisen kymmenen vuoden aikana. Niistä on hankala päästä eroon, sillä nykyiset tuhoaineet eivät tehoa niihin. Kotona kannattaakin olla tarkkana, ettei saa luteita kylään.

Kotimaan uutiset
Ajankohtainen kakkonen, lude
Yle

Kesällä luteet valtasivat Taysin Pitkäniemen sairaalan päihdepsykiatrisen osaston. Koko talo jouduttiin sulkemaan.

– Ne huomattiin samana aamuna, kun kesäsulku loppui. Potilas huomasi ne ja ilmoitti, että potilashuoneessa on luteita, kertoo Taysin aikuispsykiatrian aluejohtaja Hanna-Maija Alanen.

Osastolla tiedettiin, että joillakin potilailla oli ollut aikaisemmin luteita kotona. Niitä oli yritetty hävittää, mutta myrkytys ei ollut onnistunut.

Ajankohtainen kakkonen, lude
- Taysissa otetaan jatkossa käyttöön tiukemman ludesäännöt, sanoo aluejohtaja Hanna-Maija Alanen.Yle

– Olen ollut 25 vuotta tekemisissä tuhoeläinten kanssa, ja lude on ylivoimaisesti hankalin tapaus. Torakatkin tuntuvat kesyiltä lutikan rinnalla, hämmästelee tuholaistorjuntaan erikoistuneen Rentokill Oy:n tekninen päällikkö Jouni Siltala.

Luteiden tuhoaminen on iso savotta

Luteet osaavat piiloutua ja ne selviytyvät pitkiäkin aikoja ilman ravintoa. Siksi tarvitaan isot toimenpiteet, että niistä pääsee eroon.

– On vaikea saada ihmiset uskomaan, että valmistavien toimenpiteiden täytyy olla todella isot ennen kuin me lähdemme ruiskuttamaan torjunta-aineita. Taysin osastollakin jouduttiin irrottamaan kaikki lattialistat, valokatkaisijat, lamput ja purkamaan kaapistot, Jouni Siltala kertoo.

– Lutikalle riittää millin rako, jossa se pystyy etenemään litteänä selkä ja vatsa vasten pintoja.

Luteita löytyy muun muassa sängyistä, kaappien takaa, lattialistojen välistä ja pistorasioista. Jos yksikin lude jää eloon, niin ongelma on nopeasti iso. Hedelmöittynyt naaras munii kolmesta neljään munaa päivässä, kaikkiaan se munii 350 munaa.

Lude on selviytymisen moniottelija

Taysin aikuispsykiatrian päihdeosasto oli kesäsulun vuoksi suljettuna neljä viikkoa ja luteet löytyivät avaamisaamuna. Normaalisti lude syö veriaterian pari kertaa viikossa. Miten se on voinut selviytyä ilman ravintoa kuukauden?

– Se onkin mielenkiintoista! Tutkimusten mukaan lude pystyy normaalissa lämpötilassa olemaan ilman ruokaa kolme kuukautta ja parhaimmat jopa puoli vuotta, Jouni Siltala hämmästelee.

Sen vuoksi esimerkiksi luteiden valtaama sänky pitää suojata muovilla todella hyvin ennen kuin se siirretään pois. Jos sänkyjätetään kerrostalossa katokseen, niin siihen pitää ehdottomasti merkitä, että siinä on luteita, ettei joku ota sitä itselleen.

Ajankohtainen kakkonen, lude
- Lude pystyy olemaan ilman ruokaa jopa puoli vuotta, hämmästelee Rentokill Oy:n tekninen päällikkö Jouni Siltala.Yle

Mistä luteiden esiinmarssi johtuu?

Suomessa päästiin luteista eroon jo 1950-luvulla. Silloin käytettiin syöpäläisten tuhoamiseen DDT:tä. Sen jälkeen on tullut kevyempiä ja käyttäjille turvallisempia aineita.

– Nykyiset aineet tehoavatmuihin hyönteisiin oikein hyvin. Mutta tietyt luteet jossain päin maailmaa selvisivät aikanaan kovimmistakin aineista. Niille nämä nykyiset torjunta-aineet ovat pikkupaloja, Jouni Siltala sanoo.

Siksi hävitystyö pitää tehdä huolellisesti ja kaikki pesäkkeet löytää sekä kartoittaa, että kaikki luteet saadaan varmasti hävitettyä. Nykyiset tuhoaineet tehoavat luteisiin vain muutaman päivän, kun ne muihin tehoavat kuukauden kerrallaan.

Luteiden tuhoamiseen käytetään myrkkyjen lisäksi kylmentämistä, kuumentamista ja höyryttämistä. Ludeongelma johtuu myös siitä, että sekä ihmiset että tavarat liikkuvat ympäri maailmaa.

Luteiden löytyminen suomalaisesta sairaalasta oli Alaselle yllätys, mutta se on ollut ongelma myös muualla maailmassa terveydenhuollossa. Taysissa tehtiin kaikki mahdollinen luteiden tuhoamiseksi.

– Potilaat saunotettiin ja vaatteet pestiin. Siivousrumba oli melkoinen. Lisäksi osastolta jouduttiin hävittämään osa huonekaluista. Myös kaikki kodinkoneet piti tarkistaa, koska luteet voivat pesiä myös niissä, aluejohtaja Hanna-Maija Alanen kertoo.

Ajankohtainen kakkonen, lude
Lude voi pesiä jopa kodinkoneissa.Yle

Matkalaukku ludesaunaan!

Luteita löytyy eniten kodeista ja hotelleista. Mutta on niitä löydetty jopa New Yorkin metrosta. Matkoilla kannattaakin ensimmäisenä tarkistaa yöpymispaikan sängyn alunen, että onko patjassa tummia pisteitä tai sängyn jalassa lutikoita. Lude ulostaa aina imettyään verta ennen pesään menoa ja siitä jää tummia jälkiä.

– Luteiden tuloa ei voi täysin estää. Mutta sitä voi koittaa rajata, ei kannata ainakaan säilyttää matkalaukkua hotellihuoneen sängyn alla, Jouni Siltala neuvoo.

Kotiin tullessa matkalaukku kannattaa viedä 80–90 asteiseen saunaan suljettuna sen jälkeen, kun on poistanut sieltä aineet, jotka eivät kestä kuumuutta. Kahden tunnin kuluttua sen pitäisi olla desinfioitunut. Myös Taysissa otetaan tulevaisuudessa uudet säännöt käyttöön.

– Tämä oli hyvä opetus meille. Ollaan säilötty turhan häveliäästi potilaiden tavaroita ja annettu tuoda niitä liian paljon osastolle. Emme ole osanneet tarkistaa niitä riittävän ammattimaisesti, Hanna-Maija Alanen toteaa.

Nina Malmberg, Ajankohtainen kakkonen

Aiheesta lisää Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa klo 21.

Lue seuraavaksi