Kom-teatterin menestysnäytelmä ei toiminut Hämeenlinnan Kesäteatterissa – tappioputkesta etsitään jälleen ulospääsyä

Hämeenlinnan Kesäteatteri ei aio antaa periksi, vaikka tämäkin kesä oli tappiollinen. Okko Leon käsikirjoittama Orkesteri - The Everlast -näytelmä saatiin kohun jälkeen kesän esitykseksi mutta se ei menestynyt, vaan tönäisi kesäteatterin entistä syvempiin vaikeuksiin. Kesäteatterin hallituksen puheenjohtaja Harri Laine myöntää ongelmat, mutta on silti optimistinen: teatteri ei aio luovuttaa.

kulttuuri
Kohtaus kulisseissa
Orkesteri kelpasi Kom-teatterin katsojille, mutta kesäteatterin ystävät eivät siitä Hämeenlinnassa innostuneet.Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnan Kesäteatterin hallituksen puheenjohtaja Harri Laine sanoo, että kesän floppinäytelmästä huolimatta tekijät miettivät mahdollisuuksia jatkaa toimintaa tulevinakin kesinä.

– Tilannetta ei voi sanoa hyväksi. Meillä on tappiota vielä edelliseltäkin vuodelta jäljellä ja olemme aika vakavassa tilanteessa.

Hämeenlinnan Kesäteatterilla oli maanantai-iltana hallituksen kokous, jossa vaikeaa tilannetta käytiin läpi.

– Päät painuksissa menimme kokoukseen ja intoa täynnä lähdimme pois. Meillä on halu jatkaa edelleen, vakuuttaa Laine.

Orkesteri - The Everlast -näytelmää kävi Hämeenlinnan kaupunginpuistossa katsomassa lopulta noin 6500 henkeä. Tavoite oli päästä 10 000 katsojaan. Yleisötavoitteesta jäämisen on pelätty olevan kuolinisku talousvaikeuksissa olevalle teatterille. Näytelmä tuotti tappiota 30 000 euroa. Nyt kesäteatteri joutunee pyytämään kaupungilta lainaa tappioiden kattamiseksi.

– Se on vieläkin mahdollista, että joudumme lopettamaan, mutta nyt etsimme innolla vaihtoehtoja jatkamiselle. Toivomme löytävämme uusia keinoja paikata talous kuntoon.

Kaiken piti olla kunnossa, vaan joku meni pieleen

Hämeenlinnan Kesäteatterilla oli tänä kesänä vankka usko menestykseen. Teatteri nappasi Kom-teatterin tuoreen menestysnäytelmän oikeudet vauhdikkaasti itselleen.

Tosin kirjoittaja Okko Leo ei ollut alkuun halukas antamaan näytelmän esitysoikeuksia vielä kesäteatterille. Neuvottelujen jälkeen Hämeenlinna sai kun saikin oikeudet.

– Ennakkoon uskoimme, että näytelmä on hyvä. Meillä oli hyvät näyttelijät ja uusia yhteistyökumppaneita. Kaikki piti olla kunnossa. Nyt tarkastelemme sitä, missä meni pieleen.

Näytelmä sai nihkeät arviot ja sosiaalisessa mediassa yleisö kritisoi varsinkin esityksen loppua. Nimestään huolimatta näytelmässä kuultiin musiikkia vain yhden kappaleen verran.

Harri Lainetta ei lohduta se, että monissa muissakin kesäteattereissa on jääty yleisötavoitteista.

– Ainahan säitä voi syyttää. Ehkä ne kesähelteetkään eivät ole parhaita kesäteatterisäitä. Tai sitten epäonnistuimme markkinoinnissa.