YK aloittaa suuren avustusoperaation Pohjois-Irakissa

YK:n pakolaisjärjestö käynnistää huomenna avustusoperaation, jossa islamistikapinallisia paenneille toimitetaan telttoja ja muita tarvikkeita. Apua annetaan 500 000 irakilaiselle.

Ulkomaat
Pakolaisleiristä Zakhon kylässä.
Näkymä pakolaisleiristä Zakhon kylässä lähellä Turkin rajaa 18. elokuuta.EPA

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on ilmoittanut käynnistävänsä suuren avustusoperaation auttaakseen irakilaisia, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa islamistikapinallisten hyökkäysten vuoksi Pohjois-Irakissa. YK aikoo toimittaa tarvikkeita noin 500 000 irakilaiselle.

Avustusoperaation on määrä käynnistyä huomenna. Operaation ensimmäisessä vaiheessa Jordanian Aqabasta lennätetään telttoja ja muita tarvikkeita Irakin Erbiliin. Neljä päivää kestävän lentosillan jälkeen avustussaattueet lähtevät maateitse Turkista ja Jordaniasta sekä meriteitse Dubaista Iranin kautta kohti Pohjois-Irakia.

Pohjois-Irakin pakolaisille toimitetaan alustavasti 3 300 telttaa, 20 000 pressua, 18 500 keittiöyksikköä ja 16 500 jerrykannua.

– Tämä on erittäin merkittävä avustusyritys ja ehdottomasti yksi suurimmista, jonka muistan vähään aikaan, UNHCR:n tiedottaja Adrian Edwards sanoo.

YK:n arvion mukaan 1,2 miljoonaa irakilaista on joutunut jättämään kotinsa taisteluiden vuoksi tämän vuoden aikana. Islamistijärjestö ISIS:in taistelijat on vallaneet suuria alueita Irakin pohjois- ja länsiosista. Järjestö taistelee myös Syyrian puolella presidentti Bashar al-Assadin joukkoja vastaan.

ISIS on julistanut kalifaatin hallitsemilleen alueille Syyriassa ja Irakissa. Näillä alueilla asuville järjestö on antanut vähän vaihtoehtoja. Nämä ovat joko liittyä heihin tai kuolla. Etenkin Pohjois-Irakissa asuva jesidi-vähemmistö on joutunut ääri-islamistien väkivallan kohteeksi. Ainakin 11 000 jesidiä on paennut Irakista Syyrian puolelle.

– Se, että ihmiset pyrkivät Syyriaan turvaan, kertoo erittäin paljon siitä, kuinka epätoivoinen tilanne on, Edwards toteaa.

Lähteet: Reuters, AFP