1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman pohjoisin maauimala vetää lähikuntien uimareita

Nelisenkymmentä vuotta sitten Rautaruukki Oy:n toimesta Otanmäkeen valmistunut maauimala palvelee uimareita edelleen. Kajaanilaiset eivät maauimalaan tunnu löytävän, mutta naapurimaakunnasta tullaan uimakouluunkin.

ilmiöt
Otanmäen maauimala.
Harri Nousiainen / Yle

Aikoinaan Otanmäkeen Rautaruukki Oy:n henkilökunnan virkistykseksi valmistunut maauimala on edelleen erinomaisessa kunnossa. Rauhallisella paikalla Otanmäen keskustan tuntumassa sijaitseva maauimala on täyden palvelun liikuntapalvelukeskuksen ydin.

Kajaanin ja Vuolijoen kuntaliitoksen seurauksena Otanmäestäkin tuli vuonna 2007 tuli osa Kajaania, mutta silti osa kajaanilaisista ei vieläkään tiedä, että kaupungin alueella sijaitsee maauimala.

– Voihan se olla, että tämä on pienen mutkan takana, mutta se noin puolen tunnin ajo Kajaanista kyllä kannattaa, naurahtaa maauimalassa työskentelevä Elli Pyrrö.

Kävijämäärän voisi lähes tuplata, ja silti päät eivät kolisisi yhteen

Otanmäen maauimala palvelee kunto- ja hupiuimareita ja toimii myös uimakoulujen pitopaikkana. Tänäkin kesänä uimalassa on pidetty useita uimakouluja.

Altaan profiili on sellainen, että pientenkin uimareiden on täällä helppo opetella uimisen alkeet.

Mira Nukari

– Uimakouluja on tänä kesänä ollut useita. Järjestämme uimakouluja myös koululaisille, ja heitä tänne saapuu muun muassa Pyhännältä ja muualta Otanmäen ympäristöstä, kertoo uimaopettaja Mira Nukari.

– Täällä on erinomaiset puitteet uimakoulun pitämiselle, sillä esimerkiksi altaan profiili on sellainen, että pientenkin uimareiden on täällä helppo opetella uimisen alkeet, Nukari jatkaa.

Tänä kesänä Otanmäen maauimalassa on käynyt lähes neljä tuhatta uimaria, mutta vieläkin enemmän mahtuisi.

– Vaikka kävijämäärä nousisi kuuteen tuhanteen ja sen ylikin, niin meille kyllä mahtuu, toteaa Elli Pyrrö.

Elli Pyrrö ja Mira Nukari Otanmäen maauimalassa.
Elli Pyrrö ja Mira Nukari ovat työskennelleet kesän Otanmäen maauimalassa.Harri Nousiainen / Yle

Elokuun loppuun asti altaan auki pitävällä maauimalalla on omat vakioasiakkaansa.

– Meillä on todellakin uskollisia vakioasiakkaita, jotka ovat käyneet täällä vuosikausia. He tulevat säännöllisesti ja aina samaan aikaan, Pyrrö naurahtaa.

Lue seuraavaksi