Täit eivät pelota kampaamoissa

Täistä varoittavia lappusia ilmestyy koteihin yleensä heti lomakauden päätyttyä. Täit leviävät herkästi kouluissa ja päiväkodeissa. Syksyn ensimmäiset täitukat ovat jo löytäneet tiensä kampaamoiden asiakkaiksi. Muihin asiakkaisiin leviävää epidempiaa ei kuitenkaan näissä salongeissa pelätä.

Kotimaa
Kampaaja
Yle

Täitartuntojen estäminen aiheuttaa kampaamoissa suuren luokan siivousoperaation. Jos asiakkaalla havaitaan täitä, joudutaan kaikki työvälineet desinfioimaan ja pakastamaan, jotta täit eivät pääse leviämään muihin asiakkaisiin.

Joissakin parturiliikkeissä on koettu tarpeelliseksi huomauttaa asiakkaille, että lapsille ei tehdä liikkeissä täitarkastuksia. Suomen Hiusyrittäjien Porin seudun puheenjohtaja Kirsi-Marja Lauttamus kertoo, että hänen liikkeessään asiakasta ei käännytetä ovelta täiepäilyn takia, mutta hiuksia ei leikata jos täitä löytyy.

– Täit eivät tartu pikaisella vilkaisulla, mutta jos hiuksia aletaan kammata ja käsitellä työvälineillä, voivat täit levitä. Kampaamo ei olekaan oikea paikka täitarkastuksille. Hiukset pitäisi tutkia kotona, Lauttamus kertoo.

Tartunnalta suojaavat aineet suosiossa

Aluillaan oleva täiepidemia on jo havaittu apteekeissa. Porin Yliopiston Apteekin asiakaspalvelupäällikkö Marika Osara kertoo, että tilanne ei ole vielä kuumimmillaan, mutta täishamppoota ostetaan jo paljon. Myös tartuntaa ehkäisevää shamppoota on myyty runsaasti.

– Täit ovat sen verran ilkeitä pelkkänä ajatuksena, että niiltä halutaan suojautua, Osara kertoo.

Myös luontaistuotekaupoissa on myyty paljon öljyjä, joiden uskotaan karkottavan täitä.

Välinpitämättömyys ruokkii täitä

Estohoidoista huolimatta täitartuntoja esiintyy runsaasti joka vuosi. Marika Osara toivoo, että vanhemmat suhtautuisivat vakavasti kouluissa ja päiväkodeissa annettaviin täivaroituksiin.

– Tarvitaan vain yksi perhe, joka ei huolehdi täiden hävittämisestä. Sitä kautta täit leviävät jakuvasti ja tartuntavaara pysyy yllä koko talven.