1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylijäämäruuan jako kaatuu tiukkoihin ohjeistuksiin Kontiolahdella

Ylijäämäruuan jako hyväntekeväisyyteen kaatuu tiukkoihin ohjeistuksiin Kontiolahdella. Kevään ajan laitoksista ylijäänyttä ruokaa on jaettu päivittäin kymmeniä annoksia. Nyt kunnan ruokahuolto on kuitenkin todennut, että elintarviketurvallisuusvirasto Eviran säännöt ruuan jakelulle ovat liian työläät toteuttaa. Ruuan jakajat eivät päätöstä ymmärrä.

Kotimaan uutiset
Koululta ja terveyskeskukselta ylijäänyttä ruokaa jaetaan hyväntekeväisyyteen.
Sari Jormanainen / Yle

Kevään ajan Lähimmäisen parhaaksi -yhdistys jakoi koululta ja terveyskeskukselta ylijäänyttä ruokaa sitä tarvitseville Kontiolahdella. Nyt hyvin kysytty palvelu kuitenkin päättyy tiukkojen ohjeistusten takia. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan ruoka pitää pysyä yli 60 tai alle kuusi asteisena. Muutoin ruoka pilaantuu helposti.

– Ruoka pitäisi olla niin hyvin lämpösäilytyksessä senkin jälkeen kun se otetaan tarjolta pois. Lämpötila pitäisi vielä mitata ja kirjata joka päivä ylös. Totta kai sen jälkeen pitää vielä huolehtia siitä, että se ruuan lämpötila säilyy. Ruoka jäähtyy hyvin nopeasti, kun ne otetaan lämpösäilytyksestä pois, Kontiolahden ruokapalvelupäällikkö Pirjo Partanen kertoo.

Byrokratian kiemurat harmittavat ruuan jakajia. Ajatus siitä, että ruoka menee tarvitsevien sijaan biojätteeseen, ei saa ymmärrystä.

– En kyllä ymmärrä, että miten tämä on mennyt tällaiseksi. Itsekin olen köyhyydessä elänyt ja homeista leipää syönyt, niin en kyllä tällaista ymmärrä. Nykyään mitään ei voi tehdä. Ja kun se ruoka lähtee koululta, niin se vastuu on syöjillä ja meillä. Ei se enää ole koulun, minun mielestä, Lähimmäisen parhaaksi -yhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Väänänen sanoo.

Tarvetta ruualle on

Joensuussa ylijääneen ruuan jakelua puolestaan jatketaan. Joensuussa ruokaa antava koulu jäähdyttää ruuan ennen sen antamista eteenpäin. Kontiolahdella keittiöiden tilat eivät jäähdyttämistä mahdollista.

Olen ihan surullinen, koska monet ihmiset ovat useana päivänä tulleet kysymään, että milloin se taas alkaa.

Pirkko Väänänen

– Meillä on hirveän pienet jäähdytystilat. Hyvä, että ne riittävät meidän omaan käyttöön. Saatikka sitten, että jäähdyttäisimme tähderuokia. Se on tällä hetkellä mahdoton ajatus, Pirjo Partanen toteaa.

Ruuan tarve ei ole kuitenkaan kadonnut minnekään. Hyväntekeväisyysjärjestön ovi käykin yhä tiuhaan.

– Olen ihan surullinen, koska monet ihmiset ovat useana päivänä tulleet kysymään, että milloin se taas alkaa. Tämä on surullista. Me näimme, että tarve ruualla on suuri Kontiolahdella, Pirkko Väänänen sanoo.

Lue seuraavaksi