Hyppää sisältöön

Pelastitko rahapulasta kassalla? Pian hyväntekijä maksaa takaisin

Tuhannet ihmiset aikovat yllättää syyskuun ensimmäisenä päivänä läheisensä tai tuntemattoman ihmisen hyvällä teolla. Sosiaaliseen mediaan tempauksen perustanut lahtelaisnainen kertoo kyllästyneensä ihmisten turhanpäiväiseen ilkeilyyn ja halua herätellä ihmisiä tekemään toisilleen jotakin hyvää.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Suomessa leviävät nyt tuntemattomille kirjoitetut lempeät kirjeet, joilla on tarkoitus tukea yksinäisiä ja avuntarpeessa olevia ihmisiä. Kirje tuntemattomalle -kampanja on yhdenlainen hyvä teko.

Syyskuun alussa erilaisia hyviä tekoja on odotettavissa enemmänkin – ainakin, jos Facebookiin perustetun tapahtuman (siirryt toiseen palveluun) osallistujalistaa on uskominen.

Random Act of Kindness -tapahtumassa kannustetaan ihmisiä tekemään syyskuun ensimmäisenä päivänä hyviä tekoja tutuille ja tuntemattomille ihmisille.

Ryhmän sosiaaliseen mediaan perustanut lahtelainen Mia Näveri kertoo saaneensa kimmokkeen tapahtumaan ihmisten turhanpäiväisestä ilkeilystä ja itsekeskeisyydestä.

– Ajatus lähti liikkeelle muutoksesta omassa itsessäni. Pyrin olemaan ystävällinen ihmisille, vaikka se ei aina ole niin kovin helppoa. Aina voi kuitenkin yrittää, se ei maksa mitään.

Näveriä motivoi hyviin tekoihin hänen taustansa. Hän taisteli pitkään saadakseen harvinaiselle sairaudelleen nimen ja asianmukaista hoitoa.

– Sairauteni myötä olen oppinut arvostamaan elämässä erilaisia asioita kuin ennen. Mikään ei ole itsestäänselvää. Jokaisessa päivässä on jotain hyvää, ja jos sitä hyvää asiaa ei löydä tänään, ehkä sen löytää huomenna.

Yllätyshyvää useampana kuin yhtenä päivänä

Tapahtuman kuvauksessa kannustetaan ihmisiä tekemään hyviä tekoja omassa arjessaan ja jakamaan ne sosiaalisessa mediassa.

Joku kertoo jo nyt esimerkiksi maksaneensa toisen ostokset apteekissa, kun tämän tilillä ei ollut katetta. Toinen sanoo ilahtuneensa löydettyään kaupan edustalta pussillisen omenoita, joiden joukkoon oli pantu lappu "saa ottaa".

Jokaisessa päivässä on jotain hyvää, ja jos sitä hyvää asiaa ei löydä tänään, ehkä sen löytää huomenna.

Mia Näveri

– Voit antaa istumapaikan bussissa toiselle, maksaa kahvilassa seuraavan asiakkaan kahvin, autolla kulkiessa voi antaa tietä jalankulkijoille, Näveri luettelee ja huomauttaa, että hyvä teko voi olla minkälainen tahansa.

Pyyteettömät hyvät teot ovat tuttuja myös maailmalla eli mikään uusi juttu ne eivät ole. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan yllätyshyvyydellä, kuten Näveri luonnehtii, on pitkät perinteet ja muun muassa oma säätiönsä esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Näverin perustamaan hyvien tekojen tapahtumaan on Suomessa osallistumassa jo liki 3 000 ihmistä.

– Yllätyin osallistujamäärästä, joka kasvaa koko ajan. Ei tosiaan tarvitse rajoittaa hyväntekoa vain yhteen päivään, mutta tuona päivänä kaikki ilmoittautuneet voisivat ainakin kokeilla, miltä tällainen toiminta tuntuu! Suotavaa on toki harrastaa (hyviä tekoja) päivittäin.