Suuronnettomuusharjoituksessa harjoitellaan varusmiesten auttamista

Puolustusvoimat ja muut auttavat tahot ovat tiistaina yhdistäneet voimansa ainutlaatuisella tavalla. Suuronnettomuusharjoituksessa Lappeenrannan Rakuunamäellä käydään läpi sitä, miten uhreille ja heidän läheisilleen annetaan henkistä tukea. Erityisen harjoituksesta tekee se, että uhrit ovat kaikki varusmiehiä.

varusmiehet
Kriisiharjoitus Lappeenrannassa.
Vilma Hannén / Yle

Suuronnettomuusharjoituksen taustatarina on, että bussilastillinen varusmiehiä on joutunut liikenneonnettomuuteen ja useita on kuollut.

Eksoten sosiaalipalvelupäällikkö Heikki Hirvosen mielestä on tärkeää harjoitella henkisen tuen antamista.

– Tällaiselle harjoitukselle on erittäin paljon tarvetta. Onnettomuuksia voi sattua milloin vain ja tällaisessa turmassa on paljon eri tahoja ja toimijoita. Näiden kaikkien yhteen sovittaminen on vaativaa. Näkisin, että näitä tilanteita ei ole riittävästi harjoiteltu ja on hyvä että tämä harjoitus on järjestetty.

Varusmiehen vaimo saapui kriisipaikalle humalassa

Henkisen tuen antaminen on haastava tehtävä, sillä jokaisella uhrilla on oma tapansa reagoida turmaan. Tämä näkyy myös loukkaantuneiden varusmiesten tarinoissa.

Harjoitukseen vapaaehtoisina ilmoittautuneet varusmiehet ottavat kaiken irti heille annetuista potilastarinoista. "Raimo" on yksi bussionnettomuudessa loukkaantuneista varusmiehistä.

– Nukuin bussissa ja en ole ihan varma mihin pääni olen kolauttanut. Emäntä tuli täydessä humalassa käymään onnettomuuden jälkeen ja lapsemme oli kuulemma jätetty kummisedälle hoitoon. Minusta tuntuu että tämä juttu oli nyt Mirkan kanssa tässä.

Psykososiaalinen tuki suuronnettomuudessa -harjoitus jatkuu vielä keskiviikkona. Harjoitukseen osallistuu noin sata henkilöä muun muassa poliisista, pelastuslaitokselta ja puolustusvoimilta.