Yle Pohjois-Irakissa: Kurdistanissa koteihin ostetaan aseita Isisin varalta

Irakin Kurdistanissa väestö aseistautuu nopeasti. Siviilitkin ovat valmiita taistelemaan ääri-islamilaista Isis-liikettä vastaan.

Alunperin Neuvostoliitossa suunniteltu Kalashnikov-rynnäkkökivääri on asebasaarin yleisin ase. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Irakin kurdialueen pääkaupungin Erbilin itäpuolella, jossa maisema muuttuu pölyiseksi aavikoksi, on rykelmä tiilistä kyhättyjä kojuja pressujen alla. Täältä löytyy asebasaari, jossa kauppa nyt käy rivakkaan tahtiin. Pysäköintialue tuo mieleen ostoskeskuksen parkkipaikan, autoja on vieri vieressä.

– Tämä on hyvä ase, suoraan laatikosta, sanoo Ali Kheilani, joka esittäytyy asebasaarin johtajaksi. Hän näyttää minulle kiiltävää kiinalaista rynnäkkökivääriä. Se on ilmeisesti peräisin Saddam Husseinin ajan asevarastoista.

Suurin osa basaarissa myytävistä aseista on joko Kiinassa tai entisessä Neuvostoliitossa valmistettuja. Mutta myyntikojuissa näkyy myös muovien alle peitettyjä uusia yhdysvaltalaisia rynnäkkökivääreitä. Irakin nykyisen armeijan sekava vetäytyminen Isisin tieltä jätti jälkeensä aseita, joita on päätynyt tänne basaariin.

Erbilin asebasaarissa kauppa käy kuumana kertovat myyjät. Huoli ääri-islamilaisen Isis-liikkeen muodostamasta uhasta saa ihmiset aseistautumaan. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Myynti moninkertaistunut

Kurdistanissa aseet olivat yleinen näky katukuvassa 1990-luvulla. Sen jälkeen meno siistiytyi, mutta nyt monet haluavat aseistautua uudestaan. Aseita menee nyt moninkertainen määrä verrattuna parin viikon takaiseen. Yksi ostajista on huolitellun näköinen mies, Gurjin Amir. Hänellä on suunnitelma.

– Aseen, jonka ostan, laitan olalle ja lähden rintamalle. Aion puolustaa maatani, mitä muuta voimme, Gurjin Amir sanoo vakavan oloisena.

Tuntuu oudolta, että vapaaehtoinen itse hankkii aseensa nuhjuisesta asebasaarista.

– Ei, ei siinä ole mitään outoa. Olen vapaaehtoinen. Autamme peshmergajoukkoja ja armeijaa. Koko kansa ostaa aseita, jotta voimme puolustautua Isistä vastaan, hän sanoo.

Erbilin asebasaari löytyy kaupungin liepeiltä. Välillä jo hiljaiseloa elänyt basaari on nyt täynnä asiakkaita. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Vapaaehtoisille alennusta

Muutamat asekauppiaat vaikuttavat vaivautuneilta, hehän rikastuvat kriisin seurauksena. Joku myyjistä vakuuttaa, että rintamalle lähtijä saa alennuksen. Mutta hinnat ovat kovat.

– Hyvän Kalashnikov-rynnäkkökiväärin hinta kävi ylimmillään 3 000 dollarissa, asekauppias Sadik Osman kertoo.

Nyt hinta on laskenut selvästi, 2 000 dollarin pintaan. Ennen kuin Isis ilmestyi Erbilin liepeille täältä lähti rynnäkkökivääri 300 dollarilla, mutta kauppa oli silti verkkaista. Viranomaisten lisäksi aseenkantoluvan voi saada kurdipuolueilta. On yksi asiakasryhmä, jonka ei kannata vaivautua paikalle.

– Emme saa myydä aseita arabeille. Isisin taistelijat ovat sunnimuslimeja, monet arabeja. Mistä minä tiedän mitä tapahtuu, jos myyn arabille, ehkä he ovat Isiksen puolella, asekauppias Sadik Osman selittää.

Kurdistanissa Isis herättää pelkoa, mutta kurdit ovat tottuneet puolustautumaan. Täältä löytyy myös ihmisiä, jotka ostavat aseita koteihinsa siltä varalta, että olot muuttuvat levottomiksi Erbilissä.

Tom Kankkonen / Yle Uutiset,  Erbil