Lestijärven ympäristöyhdistys: Märän puun poltto on kallis fiasko

Lestijärven ympäristöyhdistys syyttää kovin sanoin paikallista hakeosuuskuntaa rahan haaskaamisesta ja ympäristöhaitoista. Ympäristöyhdistyksen mukaan epäonnistuneiden kokeilujen seurauksena noki ja puoliksi palanut hake leviävät Lestijärven hakevoimalasta kesälläkin.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Lestijärven ympäristöyhdistyksen kunnalle lähettämän kirjeen mukaan hakevoimala on pilannut keskustaajaman ja aiheuttanut korvaamatonta vahinkoa ympäristölle. Kunta on hakevoimalan suurin asiakas.

Ympäristöyhdistyksen mukaan hakeosuuskunta haaskaa rahaa epävarmoihin kokeiluihin ja viimeisimpänä kokeiluna "veden polttaminen" on osoittautunut fiaskoksi. Yhdistyksen mukaan hakeosuuskunta polttaa vanhoilla ja alimitoitetuilla kattiloilla haketta ylikierroksilla, jolloin palaminen on epätäydellistä. Sen seurauksena noki ja puoliksi palanut hake likaavat ympäristöä. Yhdistys kuvailee, että kesälläkin kirkonkylän asukkaiden pitää asua savuavan nuotion ympärillä.

Ympäristöyhdistyksen kritiikin mukaan hakevoimalan kaksi kokeilua on päättynyt epäonnistumiseen. Mikäli investoinnit olisi käytetty perinteiseen polttotekniikkaan savukaasujen puhdistukseen, ei päästöongelmia yhdistyksen mukaan nyt olisi.

Lestijärven hakeosuuskunta on laatinut selvityksen haittojen vähentämiseksi. Siinä korostetaan muun muassa säännöllistä tuhkanpoistoa ja nuohousta, mahdollisimman hyvien polttoaineiden ja kovilla pakkasilla öljykattiloiden tukikäyttöä.

Kunta aikoo selvittää asiaa seuraavan kunnanhallituksen kokoukseen mennessä ja neuvottelee asiasta hakeosuuskunnan kanssa.