Siika on noussut tänä vuonna ennätysmyöhään

Kukkolankoskella on siikaa on päästy lippoamaan vasta vajaan viikon ajan. Saalistakin on tullut kiitettävästi, parhaimmillaan yli 800 siikaa päivässä.

luonto
lippoaminen, Kukkolankoski, siika, koski-isäntä
Karoliina Haapakoski/ Yle

Siika on viimein ja vihdoin alkanut nousta Tornionjokeen. Kesän helteiden vuoksi siika on tänä vuonna lähtenyt kutuvaellukselleen historiallisen myöhään. Kukkolankoskella siikaa on päästy lippoamaan vasta viime viikosta lähtien.

Kalamiesten lippoihin saalista on tullut kiitettävästi, parhaimpana päivänä yli 800 siikaa. Kohtuullinen saalismäärä ei kuitenkaan koski-isäntä Risto Leinosen mukaan hälvennä huolta siian kohtalosta.

– Siian koko on pienentynyt systemaattisesti 80-luvulta lähtien ja myös nousu on myöhästynyt noin kuukauden verran, Leinonen selventää.

Siikaa yritetään saada takaisin vanhalle mallille, vähän isompana ja vähän aikaisemmin jokeen.

Risto Leinonen

"Takaisin vanhalle mallille"

Leinosen mukaan siian koon muutosta ja käyttäytymistä halutaan nyt selvittää sekä suomalaisin että ruotsalaisin tutkijavoimin. Myös kalastus- ja osakaskunnat ovat siinä mukana.

– Siika on tärkeä ruokakala ja sitä yritetään saada takaisin vanhalle mallille, vähän isompana ja vähän aikaisemmin jokeen, Leinonen kiteyttää.

Siian nousun myöhästymisellä on vaikutuksensa myös matkailuun.

– Matkailun kannalta nousun myöhästyminen on huono asia. Heinäkuu on parasta matkailuaikaa ja lippomiehiä ei näy rannalla, jos ei ole kalaa.

Siian pyyntikausi jatkuu syyskuun puoliväliin saakka.