1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Nuorten kokema seksuaalinen väkivalta yleistä – tyttöjä ahdistellaan netissä, poikia harrastusten parissa

Kolmannes tytöistä ja lähes joka neljäs poika on kokenut jonkinlaista seksuaalista häirintää tai väkivaltaa. Hyväksikäyttäjä on useimmiten aikuinen.

Nuorten kokemaa seksuaalista väkivaltaa ja häirintää on tutkittu aiempaa laajemmin ja yksityiskohtaisemmin.

Poliisiammattikorkeakoulun toteuttama tutkimus perustuu yhdeksäsluokkalaisille vuonna 2013 tehtyyn kyselylomaketutkimukseen, johon vastasi 5095 nuorta.

Alustavat tutkimustulokset osoittavat, että yhdeksäsluokkalaisista tytöistä kolmannes ja pojista melkein joka neljäs on kokenut jonkinlaista seksuaalista häirintää tai väkivaltaa.

Hyväksikäyttäjä useimmiten aikuinen

Kyselyssä on kartoitettu ensimmäistä kertaa seksuaalisen häirinnän ja väkivallan piirteitä.

Nuoria ahdistellaan ja käytetään hyväksi esimerkiksi seurustelusuhteissa, netissä ja harrastusten parissa.

Seksuaalinen hyväksikäyttö on yleisempää aikuisten taholta kuin ikätovereiden. Aikuisten hyväksikäyttämiksi kokee tulleensa 6,5 prosenttia tytöistä ja 1,8 prosenttia pojista.

Tyttöjä saatetaan esimerkiksi pyytää esiintymään web-kameralle.

Monica Fagerlund

Ikätovereiden vastaavat luvut ovat tytöillä 3,6 prosenttia ja pojilla 1,3 prosenttia.

Samanikäisten kanssa koetuista tapauksista suurempi osa oli vakavia, eli yhdyntään johtavia.

– Aikuisten taholta hyväksikäyttö saattaa olla koskettelua tai ehdottelua netissä. Saman ikäinen hyväksikäyttäjä on useimmiten tuttava tai seurustelukumppani, joka ylittää tietyn rajan, sanoo tutkija Monica Fagerlund.

Tytöille ehdotellaan seksiä netissä, pojille kerrotaan rivoja vitsejä

Tyttöjä häiritään netissä huomattavasti poikia useammin. Tytöistä 26 prosenttia kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää netissä, pojilla vastaava luku oli vajaat 10 prosenttia.

– Tyttöjä saatetaan esimerkiksi pyytää esiintymään web-kameralle tai sitten käytetään seksuaalisesti rivoa kieltä, Monica Fagerlund sanoo.

Ääritapauksissa tytöille ehdotellaan seksiä palkkiota vastaan.

– Satunnainen nettituttava on saattanut hyvin nopeasti ehdottaa seksuaalista kanssakäymistä tai käyttänyt seksuaalissävytteistä kieltä, josta nuori tyttö, oikeastaan vielä lapsi, on ahdistunut, sanoo Naisten Linjan toiminnanjohtaja Pia Puu Oksanen.

Poikia puolestaan ahdistellaan tyttöjä enemmän ohjattujen harrastusten parissa.

– Ohjaajat saattavat kertoa seksuaalissävytteisiä vitsejä ja tarinoita jotka eivät alaikäisten harrastustoimintaan kuulu, tutkija Monica Fagerlund sanoo.

Poikien on vaikea puhua seksuaalisesta häirinnästä, sanoo Väestöliiton poikien ja nuorten miesten keskuksen päällikkö Mika Lehtonen. 

– Se on edelleen tabu.

Seksuaalisesti aktiivisia tyttöjä nimitellään

Pia Puu Oksanen sanoo, että Naisten Linjaan tulevissa yhteydenotoissa näkyy seksuaalisen häirinnän ja väkivallan koko kirjo. 

– Sitä ilmenee paljon esimerkiksi seurusteluväkivaltana. Tyttö saattaa aloittaa kertomisen tunnustellen, että en tiedä onko tämä raiskaus, mutta poikaystäväni ei kunnioita toiveitani harrastaessamme seksiä, Pia Puu Oksanen sanoo.

Pia Puu Oksasen mukaan naisen ja miehen seksuaalisuus on edelleen eri arvoista.

– Jos nuori tyttö on seksuaalisesti aktiivinen, hänellä on esimerkiksi useita partnereita eikä hän peittele sitä, häntä aletaan helposti nimitellä leimaavasti.