1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläisvaikuttaja: Putinilla neljä vaihtoehtoa Ukrainan kriisissä

Venäläisten mielipidemittausten mukaan selkeä enemmistö venäläisistä kannattaa presidentti Putinia ja hän tunkeutumistaan Ukrainaan. Venäläisen toimittajan Artemi Troitskin mielestä nämä gallupit ovat hölynpölyä. Mittaukset kertovat ainoastaan venäläisten pelosta. Troitskin mukaan Venäjän ilmapiiri on tällä hetkellä aggressiivinen, pelottava ja masentunut.

Ajankohtainen kakkonen
Artemi Troitski.

Artemi Troitski on Venäjän tunnetuimpia journalismin ja kulttuurin moniottelijoita. Hän on kirjailija, radio- ja televisiotoimittaja, historioitsija, luennoitsija ja kirjailija. Troitski on opettanut Moskovan yliopistossa yli kymmenen vuotta. Tänä syksynä hän luennoi myös Helsingin ja Tallinnan yliopistoissa.

Troitskilta on suomennettu teokset Terveisiä Tshaikovskille – Rock Neuvostoliitossa, Kiinnostavia aikoja ja Venäjän viimeinen diversantti.

– Kysymys ei ole Ukrainan kriisistä, tämä on sotaa, joka on yhdeksänkymmentä prosenttisesti Venäjän provosoimaa. Ilman venäläisiä agentteja, aseita ja rahoja ei Donetskissa tai Luhanskissa käytäisi minkäänlaista sotaa, sanoo Artemi Troitski.

Teräväsanainen valtiovallan arvostelija Artemi Troitski tarjoaa neljä skenaariota siitä, mitkä ovat Putinin mahdollisuudet ratkaista Ukrainan sota. Ensimmäinen ja kaikkein huonoin vaihtoehto on, että puhkeaa kolmas maailmansota.

– Muutama kuukausi sitten tällaisen vaihtoehdon esittäjä olisi leimattu hulluksi. Kolmannen maailmansodan syttymisen vaara on pieni, mutta se on kuitenkin olemassa.

– Toinen vaihtoehto on, että Venäjä hyökkää avoimesti Ukrainaan. Tämä sota tekisi Venäjästä täydellisen erakon ja maassa puhkeaisi vakavia mellakoita.

Kolmantena ja huomattavasti todennäköisempänä vaihtoehtona Troitski pitää sitä, että Putin kääntää takkiansa eli vetää joukot pois Donetskista ja Luhanskista. Lisäksi Putin pyytää Ukrainalta anteeksi.

– Monet asiantuntijat pitävä tätä vaihtoehtoa täysin mahdottomana, koska Putin ei anteeksi pyytele, eikä virheitänsä myöntele. Asiantuntijoiden mielestä takinkääntäminen johtaisi varmasti Putinin erottamiseen.

– Olen aivan toista mieltä. Meidän pitää muistaa millainen propagandakoneisto Venäjällä on. Se pystyy tehokkaasti manipuloimaan venäläisten aivoja. Viime kuukaudet ovat antaneet siitä loistavan esimerkin.

Troitski uskoo, että jos kaikki Venäjän tv-kanavat, lehdet ja valtion hallitsemat internet-sivustot saadaan mukaan ”takinkääntämisoperaatioon”, kolmas vaihtoehto on täysin mahdollinen.

– Media julistaa, ettei Putin ole roisto, vaan rauhanturvaaja, joka ei halua venäläisten sotilaiden kaatuvan eikä Ukrainan lapsien kärsivän. Jos mukaan otettaan vielä Dostojevskin sanat lapsen kyynelistä, menestys on varmasti taattu.

– Tämän jälkeen Putinin kannatus varmasti laskee, mutta Kremlistä hän ei joudu lähtemään, uskoo Troitski.

Neljäntenä ja viimeisenä skenaariona Troitski tarjoilee vallanvaihdon hovissa. Se tapahtuisi entisen presidentin Boris Jeltsinin tyylillä.

– Jeltsin joi itsensä kyvyttömäksi johtamaan maatansa, etsi itsellensä kyvykkään seuraajan nimeltään Putin ja sanoi: ” Anteeksi maamiehet, mutta olen väsynyt ja siirryn syrjään”.

– Putinkin voisi sanoa: ”Anteeksi rakkaat venäläiset, haluan matkustaa Korsikaan ystäväni Silvio Berlusconin luokse ja omistaa loppuelämäni sukeltamiselle”. Hän nimittäisi tietenkin itsellensä seuraajan.

– Tämä on kaikista pehmein vaihtoehto ja siksi listallani viimeisenä. Putin ei tietenkään suostu vapaaehtoisesti vetäytymään syrjään, mutta joillain turvatakuilla hänet voitaisiin kuitenkin siihen pakottaa. Tässä olivat minun neljä skenaariotani.

Lue seuraavaksi