Yle Missourissa: Mielenosoittajia saapunut paljon muualta – video

Suuri valamiehistö kokoontuu pohtimaan asetetaanko Brownin ampunut poliisi syytteeseen. Mikäli murhasyyte jää nostamatta, levottomuuksien pelätään taas väkivaltaistuvan.

Ulkomaat
Mielenosoittajat kävelevät kadulla Missourin Fergusonissa.
Tiista-iltana Missourin Fergusonissa vaikutti aiempaa rauhallisemmalta, vaikka mielenosoittajia vaikutti olevan aiempaa enemmän, kertoo Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasma.

Tilanne Missourin Fergusonissa vaikuttaa rauhallisemmalta verrattuna esimerkiksi maanantaihin. Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasma kertoo todistaneensa tiistai-iltana paikallista aikaa vain yhtä tappelunnujakkaa, mutta sekään ei johtanut pidätyksiin.

Sekä poliisit että mielenosoittajat vaikuttavat Sulasman mukaan paremmin organisoituneilta kuin aiemmin. Mielenosoittajia tuntuu myös olevan paikalla aiempaa enemmän, Sulasman arvion mukaan noin 500 - 600.

– Sellainen huomattava poikkeus on, se että mielenosoittajien joukossa on silmiinpistävän paljon enemmän valkoihoisia kuin eilen, Sulasma kertoo.

Protesti onkin vetänyt runsaasti ihmisiä muulta Yhdysvalloista. Maanantaina pidätetyistä 87 ihmisestä noin neljännes oli Sulasman mukaan muualta kuin St. Louisin alueelta.

Suuri valamiehistö koolle pohtimaan syytettä

Michael Brownin surman tutkinta jatkuu keskiviikkona niin sanotun suuren valamiehistön kokoontumisella. Suuri valamiehistö tekee päätöksen asetetaanko Brownin ampunut poliisi syytteeseen, ja jos asetetaan, mikä tuo syyte mahdollisesti on.

Sulasman mukaan avainkysymys on, asetetaanko Darren Wilson mielenosoittajien vaatimusten mukaan murhasyytteeseen. Sitä, kuinka kauan suuri valamiehistö miettii syytteiden nostamista, ei tiedetä.

– Murhasyytteen nostaminen on yksi mielenosoitusten päävaatimuksista. Jos murhasyyte jää nostamatta, levottomuus täällä kaduilla tulee jatkumaan ja väkivaltaistumaan ainakin väliaikaisesti, Olli-Pekka Sulasma pohtii.