1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

DNA ja Sonera rakentavat yhteisen mobiililaajakaistaverkon Pohjois- ja Itä-Suomeen

Yhtiöiden mukaan yhteisverkko kattaa noin 50 prosenttia Suomen maapinta-alasta ja noin 15 prosenttia maan väestöstä. Ensimmäiset alueet pääsevät nopeampien yhteyksien piiriin keväällä 2015.

Kotimaan uutiset
Tietoliikennejohtoja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Teleoperaattorit DNA ja Sonera ovat sopineet yhteisen mobiililaajakaista- ja puhelinverkon rakentamisesta Pohjois- ja Itä-Suomeen, yhtiöt kertovat tiedotteissaan.

Operaattorien mukaan uusi yhteisverkko lisää tukiasemien määrää, parantaa kuuluvuutta ja kasvattaa tiedonsiirtokapasiteettia Pohjois- ja Itä-Suomessa.

DNA ja Sonera perustavat hanketta varten yhteisyrityksen, joka rakentaa alueille 2G-, 3G- ja 4G-verkkoyhteydet ja vastaa verkon toiminnasta. Operaattorit myös yhdistävät niille myönnetyt 4G-verkon 800 megahertsin taajuudet yhteisen verkon alueella.

Uusi verkko rakennetaan pääasiassa Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueille. DNA:n toimitusjohtajan Jukka Leinosen mukaan ensimmäiset alueet pääsevät uuden verkon piiriin vuoden 2015 toisen neljänneksen aikana. Leinonen ei osaa vielä sanoa, mille alueille uusi verkko rakennetaan ensimmäisenä. Tavoitteena on, että verkko olisi valmis vuoden 2016 loppuun mennessä.

Leinosen mukaan yhteisverkko tuo haja-asutusalueille noin 50 megatavun maksiminopeuden tiedonsiirtoon. Taajama-alueilla voidaan päästä jatkossa noin 150 megatavun maksiminopeuteen.

Leinosen mukaan verkon rakentamisella ei ole suoraa vaikutusta liittymien hinnoitteluun, eikä muutos vaadi toimenpiteitä asiakkailta. DNA ja Sonera tarjoavat jatkossakin kilpailevia liittymiä yhteisen verkon alueella.

Yhteisen verkon rakentaminen omien verkkojen sijaan tuo Leinosen mukaan miljoonaluokan vuosittaiset säästöt operaattoreille. Leinonen sanoo, että säästynyttä rahaa voidaan käyttää 4G-verkon rakentamiseen muualla Suomessa.