1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tampereen Teatterissa Hotakaista, Tony-palkittua komediaa ja karmivaa jännitystä

Tampereen Teatterin syksy tarjoilee 15 eri esitystä. Ensi-iltoja niistä on viisi. Näyttämöllä nähdään muun muassa Heikki Kinnusta, Anja Pohjolaa ja Tuija Ernamoa.

Kuva: Petra Ketonen / Yle

Kari Hotakaisen Ihmisen osa -romaanista dramatisoitu näytelmä nähtiin ensimmäisen kerran näyttämöllä vuonna 2011 Helsingin Kaupunginteatterissa. Tänä syksynä myös Tampereen Teatteri tuo näyttämölle perhedraaman, jota tähdittävät Anja Pohjola ja Heikki Kinnunen. Näytelmän on ohjannut Marika Vapaavuori.

Kirjailija Kari Hotakainen myöntää, että hänen tekstiään ei ole ihan helppo muokata näytelmämuotoon.

– Monissa romaaneissa henkilöni joko eivät puhu paljon mitään tai saavat valtavia monologikohtauksia. Niin kuin tässäkin. Anja Pohjola joutuu tekemään aika ison työn. Siinä on hyvin pitkä vuodatus, jonka hän joutuu muistamaan, rytmittämään ja saamaan vielä ajatuksen sinne taakse. 

Helsingin Kaupunginteatterin Ihmisen osa oli valtavan suosittu. Työryhmän ja teatterin kannalta Hotakainen toivoo, että näytelmä on suosittu myös Tampereella.

– Mutta se ei ole minun omissa käsissäni enää ollenkaan. Kirjakin on vähän sellainen asia, että kun olen kirjan kirjoittanut, en voi tietää montako lukijaa sillä on.

Villikalkkuna on pohjoismainen kantaesitys

Ennen kuin Ihmisen osa saa ensi-iltansa 25. syyskuuta, avataan Tampereen Teatterin teatterikausi elokuun lopussa Christopher Durangin kirjoittamalla Villikalkkunalla. Tony-palkitun näytelmän ohjauksesta vastaa Mikko Viherjuuri, ja rooleissa ovat muun muassa Heikki Kinnunen, Tuija Ernamo ja Elina Salovaara.

Tampereen Teatterin esitys on näytelmän pohjoismainen kantaesitys.

Jännitystä Tampereen Teatterin syksyyn tuo Lontoossa jo 25 vuotta esitetty, Susan Hillin kauhuromaaniin perustuva kummitustarina Mustapukuinen nainen. Tampereella  näytelmän ohjaa Tommi Auvinen. Rooleissa nähdään Jukka Leisti ja Esa Latva-Äijö.

Kaikkiaan Tampereen Teatterissa nähdään syksyllä 15 eri tuotantoa, joista ensi-iltoja on viisi. Ohjelmistossa jatkaa neljä näytelmää. Vierailuesityksiäkin on viisi. Lisäksi syksyn aikana on luvassa kaksi Seniorimaanantaita.