1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Juolukka ja variksenmarja kypsiä poimittaviksi Pohjois-Suomessa

Juolukoitten sato on luonnossa suurempi kuin hillan, mesimarjan ja vadelman,mutta pääosa juolukoista jää luontoon. Arktiset Aromit ry kannustaa kotitalouksia ja yrityksiä myös variksenmarjan eli kaarnikan käyttöön. Suomessa vain muutamat yritykset jalostavat variksenmarjaa.

luonto
Juolukka
Juolukka (Vaccinium uliginosum) on terveellinen marja.Eelis Pulkkinen

Alueilla, joilla mustikkasato on tänä kesänä ollut heikko, saattaa juolukkaa löytyä runsaasti, sillä juolukka ei ole yhtä hallanarka kukinta-aikana kuin mustikka.

Juolukka muistuttaa ulkonäöltään mustikkaa, mutta on suipompi, kookkaampi ja hieman kulmikas. Marja on väriltään harmaansininen, sisältä mustikkaa vaaleampi. Se on mehukas ja maultaan mieto.

Monikäyttöinen variksenmarja

Variksenmarja on Arktiset Aromit ry:n teettämien tutkimusten mukaan edelleen heikosti tunnettu. Luonnonvaraisena variksenmarjat kasvavat kaikkialla Suomessa.

Variksenmarjan satokausi jatkuu elokuusta ensilumiin saakka. Marjat ovat kiiltäviä, tummansinisiä tai mustia. Ne sisältävät kohtuullisesti C-vitamiinia ja runsaasti kuitua.

– Variksenmarja on monikäyttöinen. Siitä voidaan valmistaa juomia, hilloja, viinejä ja hyytelöitä sellaisenaan tai yhdistelemällä sitä muiden marjojen kanssa. Suomessa vain muutamat yritykset käyttävät raaka-aineenaan variksenmarjaa eli kaarnikkaa. Yritysten kannattaisi jalostaa variksenmarjasta tuotteita ravintoloille, Simo Moisio Arktiset Aromit ry:stä toteaa,.

– Marja soveltuu suomalaisena erikoismarjana erinomaisesti suomalaiseen ruokakulttuuriin, Moisio muistuttaa.

Antioksidantti ja myrkytysten ehkäisijä

Suomalaistutkimuksissa variksenmarjan on todettu estävän ruokamyrkytyksiä aiheuttavan Bacillus-suvun bakteerien kasvua.

Norjalainen tutkimusryhmä puolestaan kartoitti viljojen, juuresten, vihannesten, palkokasvien, hedelmien ja marjojen antioksidatiivisuutta. Tutkituista marjoista variksenmarjalla oli ruusunmarjan jälkeen seuraavaksi suurin kokonaisantioksidanttipitoisuus. Suomalaistutkimuksessa verrattiin 92:n kasvikunnan tuotteen kykyä estää rasvan hapettumista. Marjauutteiden antioksidanttiteho oli suurempi kuin monien yrtti- ja lääkekasviuutteiden. Tehokkain oli variksenmarja.

Lue seuraavaksi