Tutkimus: Imetys pienentää äidin masennusriskiä

Imetyksen hyöty synnytyksen jälkeisen masennuksen torjunnassa kasvoi jokaisen viikon myötä vauvan ensimmäisen elinkuukauden aikana. Pidempiaikaisesta hyödystä ei saatu luotettavaa tutkimustulosta.

terveys
Äiti imettää vauvaansa.
Bea Kallos / EPA

Imetys saattaa jopa puolittaa riskin sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen, kertoo laaja 14 000 tuoreelle äidille tehty tutkimus. Imetystä suunnitelleilla äideillä, jotka eivät jostain syystä kyenneet imettämään, oli puolestaan suurentunut riski kärsiä masennuksesta.

Imetyksen hyödyistä vauvoille on lukuisia tutkimuksia ja Maailman terveysjärjestö WHO:kin suosittaa vauvojen täysimetystä puolen vuoden ikään saakka. Tutkimuksen takana olevat Cambridgen yliopiston tutkijat kommentoivat, että imetyksen vaikutuksesta äitiin ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi.

Yksi kymmenestä äidistä sairastuu synnytyksen jälkeen masennukseen. Tutkimuksessa analysoitiin noin 14 000 synnyttäjän tietoja Englannin lounaisosissa.

Tutkimus mukaan imetystä suunnitelleilla naisilla, jotka myös onnistuivat siinä, synnytyksen jälkeisen masennuksen riski puolittui. Sen sijaan niillä äideillä, joiden imetys ei suunnitelmissa huolimatta onnistunutkaan, masennuksen riski yli kaksinkertaistui.

– Imetyksellä näyttää olevan masennukselta suojaava vaikutus, mutta kolikolla on myös toinen puoli. Niillä jotka haluavat imettää, mutta eivät siinä onnistu, on kaikkein suurin riski, kommentoi tutkimukseen osallistunut tohtori Maria Iacovou BBC:lle.

Maternal and Child Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa toivottiinkin imettämisessä epäonnistuneiden äitien parempaa tukemista.

Imetyksen hyöty kasvoi jokaisen viikon myötä vauvan ensimmäisen elinkuukauden aikana. Sen sijaan imetyksen pitkäkestoista hyötyä ei kyetty tutkimuksessa varmasti mittaamaan, koska yhä imettävien äitien määrä oli laskenut huomattavasti useiden kuukausien päästä synnytyksestä.

Yksi selitys imetyksen hyödylle on maidontuotannon käynnistämä hyvänolon hormonien vapautuminen. Toisaalta masennusriskiin vaikuttaa myös sosiaaliset ja psykologiset tekijät, kuten tunne "epäonnistumisesta äitinä", mikäli imetys ei onnistukaan.