Seismologi Islannin tulivuoresta: "Tuhotulvat jättäisivät pakoaikaa vain muutaman tunnin"

Islannissa pelätään, että Bardarbunga-tulivuoren purkaus saisi aikaan tuhotulvia. Jos kuuma aines sulattaisi jäätikköä, ihmisille jäisi pakoaikaa vain muutama tunti, sanoo seismologi.

Ulkomaat
Bardarbunga-tulivuoren rinteitä.
Videokuvaa Bardarbunga-tulivuoren ympäristöstä tiistailta.

Vatnajökull-jäätikön alla sijaitsevan Bardarbunga-tulivuoren aktiivisuus on saanut Islannin ilmatieteen laitoksen nostamaan tulivuoren purkautumisriskin viisiportaisella asteikolla toiseksi korkeimmalle tasolle.

– Islannissa on tällä hetkellä hyvin kriittinen tilanne, sanoi Yle Radio Suomen Ajantasassa Viron geologian tutkimuskeskuksen johtava seismologi Heidi Soosalu.

Soosalu kertoo, että lauantaista alkaen alueella on ollut tuhatkunta maanjäristystä.

– Tämä on hyvin epätavallista. Jopa kaikkeen tottuneet islantilaiset tutkijat ovat varpasillaan nyt.

Bardarbunga-tulivuori on ollut seismisesti aktiivinen jo viimeiset 40 vuotta, mutta sitä tunnetaan huonosti, koska se on jäätikön alla.

Jäätikköjokia tarkkaillaan tuhotulvien varalta

– Yksi uusi lisätieto on, että ylänkömailla on suljettu vuoristoteitä jäätikön pohjoispuolella. Pelätään, että jos purkaus alkaa, tulee tuhotulvia. Silloin aikaa päästä sieltä karkuun on vain muutama tunti, toteaa Soosalu.

Tulviin varaudutaan seuraamalla jäätikköjokien veden korkeutta ja sähkönjohtavuutta.

– Jos vesi johtaa enemmän sähköä, se tarkoittaa, että jotain ainesta on päässyt maan uumenista veden sekaan. Toistaiseksi jokien pinnat eivät ole nousseet, mutta sähkönjohtavuus on lisääntynyt, sanoo Soosalu.

– Kun useammat merkit ovat hälyttäviä, silloin tiedetään, että on tosi kyseessä.

Soosalun mukaan juuri nyt mikään ei viittaa purkautumiseen, mutta purkautumisen vaihtoehtoa ei voi sulkea pois.