Naantali ja Masku Raision kuntaliitosehdotuksesta: Resurssit eivät riitä

Raision kaupunginhallitus ehdottaa Turun seudun läntisille kunnille vapaaehtoista 7–9 kunnan liitosselvitystä. Laajentamalla kuntaliitosselvitysaluetta, Raisio haikailee mukaan erityisesti Maskua ja Naantalia. Kuntien mielestä ehdotettu selvitysalue vie resursseja ja aikaa.

Raisio
Raision keskusta.
Jouni Koutonen / Yle

Naantali ja Masku eivät näe Raision ehdottamaa uutta kuntaliitosaluetta mahdollisena.

Raision kaupunginhallitus ehdotti Turun seudun läntisille kunnille vapaaehtoista 7-9 kunnan liitosselvitystä. Raision, Maskun ja Naantalin lisäksi mukana olisivat ainakin Nousiainen, Mynämäki, Rusko ja Vehmaa. Myös Kustavi ja Taivassalo voisivat halutessaan lähteä mukaan.

Laajentamalla kuntaliitosselvitysaluetta, Raisio haikailee mukaan erityisesti Maskua ja Naantalia.

"Tuloksena ei olisi suurkunta"

Kunnissa uuteen selvitystyöhön ryhtymistä pidetään työläänä. Naantalin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Tuuna yllättyi Raision ehdotuksesta. Hän ei pidä näin ison alueen liitosselvitystä tarkoituksenmukaisena.

– Olemme kokoontuneet Raision kanssa useasti kuntaliitosasioissa, eikä tämä malli ole tullut kertaakaan näissä tapaamisissa ilmi. Tämä tuntuu nyt isolta panostukselta, joka veisi virkamiesten aikaa, sanoo Tuuna.

Maskun kunnanhallituksen puheenjohtaja Mari Karsio sanoo, ettei Maskulla ole resursseja laajaan uuteen selvitykseen. Kunnalla on jo kaksi kuntaliitosselvitystä käynnissä. Karsio ei näe Raision kaavailemaa suurkuntaa mahdollisena.

– Meillä ei missään tapauksessa ole resursseja kolmanteen selvitykseen. Se vie liikaa aikaa viranhaltijoilta, joka taas vaikuttaa kunnan perustehtäviin. Tämän selvityksen lopputulos on jo ennustettavissa. Tuloksena ei olisi suurkunta, sanoo Karsio.

Taivassalossa Raision ehdotus vaikuttaa kaukaiselta, kertoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Vilho Vuorinen. Taivassalo tekee tällä hetkellä Kustavin, Naantalin ja Maskun kanssa selvitystyötä.

– Tämä on Raisiolta sivustavetoa. Tässä olisi ensin pitänyt katsoa mihin tulokseen kuntaliitosselvittäjät pääsevät. Tämä oli hätäinen ehdotus, sanoo Vuorinen.

Raisio toteuttaisi laajemman selvityksen samanaikaisesti kuntajakoselvittäjien ehdottomien suppeampien yhdistymisselvitysten kanssa. Raisio kuuluu entuudestaan kuntaryhmään, jossa ovat mukana myös Rusko, Nousiainen, Mynämäki ja Vehmaa.

Raision kaupunginhallituksen mukaan nykyinen selvitysalue ei ole luonteva yhdyskuntarakenteen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden kannalta. Läntiset kunnat muodostaisivat järkevämmän kokonaisuuden ja alueella on jo runsaasti palveluyhteistyötä.

Nousiaisissa ja Ruskolla vapaaehtoinen selvitys nähdään työläänä – Mynämäellä turhana

Nousiaisissa ja Ruskolla epäillään, että vapaaehtoinen kuntaliitosselvitys olisi työläs. Kummankaan kunnan kunnanhallituksen puheenjohtajat eivät kuitenkaan halua suoraan torjua uutta esitystä.

– Henkilökohtaisesti pidän mielenkiintoisena selvitystä, jossa Masku ja Naantali olisivat mukana. Tuo nykyinen kombinaatio, mistä Masku puuttuu, on aika erikoinen, sanoo Ruskon kunnanhallituksen puheenjohtaja Sisko Hellgren.

Mynämäellä vapaaehtoinen kuntaliitosselvitys nähdään turhana. Mynämäen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Myllymäen mukaan olisi parempi selvitellä sosiaali- ja terveyshuollon tuottamista kuntaliitosselvitysten sijaan.

– Nämä kuntaliitosselvitykset ovat vanhasta maailmasta, mutta olen erittäin myötämielinen tuottamisalueselvityksestä, joka liittyy sote-lakiin, sanoo Myllymäki.

Raision ehdotus etenee seuraavaksi valtuuston käsittelyyn.